Eddig csak sejtettük, hogy a híres svéd húsgolyóhoz fogható az egész univerzumban nincsen, de most már tudjuk is.

Úgy tűnik, az IKEA az Étienne Klein-kolbászkarika-JWST sztorin csavart egyet. A JWST (James Webb Space Telescope) az emberiség eddigi legjobb űrtávcsöve, képei pedig július, vagyis az első hivatalos képek publikálása óta lepik el a netet. Klein francia fizikus és tudományfilozófus, aki nemrég megunta a dolgot: egy Twitter-posztban népnevelő szándékkal rakott ki egy közeli képet egy kolbászkarikáról, azzal az állítással, hogy a fotót a Webb készítette a Proxima Centauriról, a Naphoz legközelebbi csillagról. 
„Ez a fajta részletgazdaság… egy új világ tárul fel nap mint nap” – vicceskedett még tweetjében. A chorizós (spanyol kolbászfajta) képet viszont természetesen sokan megosztották abban a hitben, hogy az valóban Proxima Centauri. Klein pár nappal később elmondta, hogy a mókázás célja nagy vonalakban egyszerűen az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét: figyeljenek oda jobban.
Az IKEA erre a már eleve remek történetre repült rá, kolbász helyett az ikonikus húsgolyóval. A kolbászkarikához hasonlóan fekete háttér előtt befotózott, gigászinak tűnő húsgolyót posztoltak Facebookon, mellette a következő szöveggel: „A húsgolyónkat semmivel sem tévesztheted össze, mert ilyet biztosan nem találsz az egész univerzumban.” A lépést díjazták a felhasználók is, volt, aki egyenesen a marketingesek fizetésemelését kérte. A poszt szerdán 6,5 ezer like körül jár. Kalaplengetés!