Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mondhatni szó szerint megszínesíti a mindennapokat. Nem csak hazánkban, világszerte. Az utcai művészet vagy utcaművészet jellegzetesen városi képzőművészet. Az 1990-es években terjedt el. 

Képzőművészeti értéke esetenként jelentős

Vagyis ne arra gondolj, hogy valaki elcsúfítja firka tákolmányával az utcaképet. Az egészen más. Ráadásul azt büntetik is. Számos esetben hallottunk már rendőrségi hírt a falfirkálók elfogásáról. Helyesen, hiszen a "szeretlek Vica" nem biztos, hogy egy felújított ház falára való. Sőt!

Csipke különlegességek a szem előtt

A Varsói származású NeSpoon, a street art művész nő, aki megismerhető és egyedi festményeket készít legtöbbször csupasz tűzfalakra, kevésbé izgalmas homlokzatokra. Tulajdonképpen becsipkézi a ház falait. Fantasztikusan látványosak az alkotások. Komoly kutatás előzi meg minden rajzának tervezését: az adott ország, város, térség közkedvelt mintáit, virágait, növényeit, és amennyiben van, csipkéjét fújja fel a nagyobb falfelületekre. Így egyesül az alkotói szabadság a tradíciókkal.

Nekünk tetszik!