Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Befejeződött az őszi árpa aratása

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nyári hónapokban 1,8 millió hektáron tartanak az aratási munkálatok, az őszi vetésterületek nagysága a jelenlegi gazdálkodási évben átlag feletti – közölte Nagy István agrárminiszter.

Az aratás kezdetekor a kalászosok és a repce is kedvező állapotban voltak. Ezen növények esetén a termés országos mennyisége és átlaghozama elmaradt az előzetes várakozásokhoz képest, ugyanakkor jobb a tavalyi történelmi aszályos évnél – tudatta az Agrárminisztérium.

Az agrárminiszter kiemelte: az őszi árpa aratása befejeződött, 2 193 710 tonna terméssel 397 875 hektáron. Az országos termésátlag 5,5 tonna hektáronként, ez elmarad a várakozásoktól.

Az őszi búza termőterülete jelentősen növekedett idén a tavalyi évhez képest. E növény esetében is a végéhez közelednek a munkálatok, 86 százalékos készültségnél 5,5 tonna hektáronkénti termésátlag várható.

A közlemény szerint az őszi káposztarepce betakarítása is a végénél jár. A tavalyi évnél 50 ezer hektárral kevesebb, 189 000 hektár a vetésterülete. Ugyanakkor jó termésátlag ígérkezik, az össztermés 614 000 tonna körül alakulhat – részletezte a miniszter a közleményben.

Ahogy az időjárás engedi, folyamatosan végzik a szalma betakarítást és tarlóhántást. Az esőzések miatt kedvező nedvességállapotba került a talaj felső része így felgyorsult a tarlóhántás, valamint a másodvetési munkák is.