Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Bezárja kapuit a Baráthegyi Majorság

Az alapítvány már sok helyre fordult támogatásért, de eddig nem érkezett érdemi segítség.  Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben az írják, hogy november 1-től  kénytelenek bezárni a Baráthegyi Majorságot.

A lakóotthonok és a konyha továbbra is üzemel, a turisztikai szolgáltatások azonban tavaszig biztos, hogy szünetelnek majd. A család- és fogyatékosságbarát panzió és az erdei iskola is bezárja kapuit, nem fogadnak csoportokat, lecsökkentik az állatállományt és a sajt- valamint a lekvárgyártás sem üzemel a télen. Az áram, a gáz, az üzemanyag és a takarmány árának növekedése a Szimbiózis Alapítványt is nehéz helyzet elé állította. Az áremelkedés több mint 74 millió forint többletkiadást jelent, emiatt pedig drasztikus lépésekre kényszerültek.

Kecskéiket már meghirdették eladásra

Az alapítvány Facebook-oldalán elindítottak egy árverést, hogy az ebből befolyt összegből újabb fatüzelésű kazánt vásárolhassanak a lakóotthon számára. A takarmány árak is olyan mértékben megemelkedtek, hogy állatállományukat is le kell, hogy csökkentsék, most 50 kecskétől kell megválniuk. Az egyik csacsi már új helyre költözött, az árából abrakot vettek a többieknek.

Már eddig is több intézkedést hoztak annak érdekében, hogy költségeiket csökkentsék. Fatüzelésű kazánokat és cserépkályhát építettek be több épületükbe is. Az élelmiszerbanki adomány szállítására elektromos autót vásároltak, emellett pedig a terápiás szamarakat is munkára kell, hogy fogják. A patások húzzák majd a szekeret, amelyet szintén szállításra használnak. A dolgozók és az érintettek közösen készülnek az előttük álló kritikus hat hónapra. Összeköltöznek egységek, készítik a tüzelőt, gyűjtik az ágakat és a papírt, raktároznak készleteket, támogatják egymást abban, hogy minimálisra csökkentsék a várható horribilis kiadásokat.

Kénytelenek voltak a humán erőforrás oldalon is áldozatokat hozni, ami dolgozók elbocsátását jelenti. Speciális szállítás szolgáltatásukat nem tudják tovább működtetni, így a jövőben nem fogják a fogyatékkal élő gyerekeket Miskolcról és vidékről iskolába hordani. A szülők most kétségbeestek, mert elveszíthetik a munkájukat, ha nem oldódik meg gyermekük szállítása

A Szimbiózis Alapítvány az általa üzemeltetett Baráthegyi Majorságban és üzemeikben több száz fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztat, sokuknak a lakhatást is biztosítja. Társadalmi vállalkozásuk célja, hogy értelmet adjanak a fogyatékkal élő felnőtteknek a mindennapokhoz, és hogy akit lehet, azt felkészítsék az önálló életre. Számos elismerésben részesültek. 2022-ben elnyerték: Az Év Fejlesztő Foglalkoztatója címet, a Civil Díjat, a Szociális Munkáért emlékérmet, a majorság két sajtja pedig ezüst minősítést kapott a X. Magyar Sajtmustrán. 

Október 8-án megrendezik az I. Országos Amatőr Sajtversenyt és zárásként október 29-én, a Tök jó szombaton még várják a vendégeket. Ezután azonban hosszú ideig nem lesz több program a majorságban.