Kezdőlap BORSOD Borsod - Gazdaság

Borsodban is megkezdődnek a szivattyús energiatározó létesítésének lehetőségét vizsgáló kutatófúrások

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A napokban az összes szükséges engedély birtokában Borsodban is megkezdődtek a földtani próbafúrások.

Tavasszal két helyszínen végeznek mintavételeket és felszíni geofizikai méréseket, amelyek műszaki-tudományos alapinformációkat szolgáltatnak a dokumentum összeállításához. Heves vármegyében március óra zajlanak, a napokban a munkálatok a kutatási, erdőhasználati és egyéb engedélyek birtokában a borsodi területen, Nagybarca-Sajóivánka-Vadna szomszédságában is megindulnak – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

Az EM hangsúlyozta, már az előkészítésnél kiemelt szempont, hogy a teljes folyamat a lehető legkisebb környezetterheléssel járjon. A gépek a fúrási pontok mindegyikét meglévő erdei és mezőgazdasági utakon közelítik meg, azok szükség szerinti javítása, megerősítése után. A földmintákat laborban elemzik majd, az eredményeket beépítik a szivattyús energiatározó idén elkészülő megvalósíthatósági tanulmányába.

A Napenergia Plusz Program önellátási képességük megerősítésével, áramszámlájuk csökkentésével segíti a családokat. A közelmúltban megszülettek a támogatási döntések a vállalatoknak szóló kiírásban is, a beruházások két éven belül hússzorosára növelik a hazai ipari energiatárolói kapacitást.