Kezdőlap KIEMELT

Decemberben állami kézbe kerül a miskolci víziközmű szolgáltatás

Továbbra is garantálják a miskolci vízszolgáltatás fenntartható működését, a munkavállalók foglalkoztatását és a miskolciak bükki forrásból származó ívóvízzel való ellátását.

A kormányzat kezdeményezésére a tavalyi évben kellett dönteniük az önkormányzatoknak arról, hogy átadják-e a víziközmű közszolgáltatáshoz kapcsolódó ellátási felelősséget és vagyoni elemeket az államnak, és részt vesznek-e az ezt szolgáló integrációs folyamatban – olvasható a Miskolci Önkormányzat szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a szolgáltatás biztonságát szem előtt tartva csatlakozott ehhez a folyamathoz és megkezdődtek a tárgyalások az állam képviselőivel, amelyek csaknem egy éven át tartottak.

Miskolc MJV Közgyűlése mai rendkívüli ülésén határozott arról, hogy decemberben aláírásra kerül az az integrációs szerződés, amellyel az önkormányzat átadja az ellátási felelősséget és szolgáltatáshoz kapcsolódó vagyoni elemeket a magyar államnak, mivel csak így biztosíthatók a szolgáltatás színvonalát és biztonságát a jövőben is garantáló fejlesztések, csak így kerülhető el az, hogy források hiányában a szolgáltatás színvonala romoljon, a víziközmű rendszer pedig a szükséges fejlesztések nélkül maradjon – emelik ki a közleményben.

Ezzel együtt Miskolc MJV Önkormányzata átadja az államnak a MIVÍZ Kft. 90 százalékos tulajdonrészét is, de 10 százalékkal  továbbra is tulajdonos marad a vízműben.

Az integrációval az állam ígéretei szerint garantálja a miskolci vízszolgáltatás fenntartható működését, fejlesztését, a MIVÍZ munkavállalóinak foglalkoztatását és a miskolciak biztonságos, bükki forrásból származó ívóvízzel való ellátását.

Az önkormányzat közleményében azt is kiemelik, hogy a közel egyéves tárgyalássorozat alatt Miskolcnak olyan kedvezőbb feltételek mentén sikerült megállapodnia, amelyek más helyhatóságok esetében nem lettek biztosítva.