Bár a depresszióra nincs egyértelmű, mindenkire alkalmazható gyógymód, a tünetek gyakran kezelhetők pszichoterápiával és antidepresszánsokkal. Depressziós tüneteket azonban nemcsak a betegek érezhetnek, körülményektől, sőt, akár évszaktól függően is felbukkanhatnak azoknál, akik hajlamosak rá. Korábbi kutatások azonban már feltárták a D-vitamin, a gyulladás és a depresszió közötti ok-okozati összefüggéseket.

Egy 2013-as tanulmány például az alacsony D-vitamin-szintet összefüggésbe hozta a depresszióval. Egy másik, 2011-es tanulmány azt sugallta, hogy a D-vitamin szintje segíthet a depresszióval összefüggésbe hozható gyulladás szabályozásában. Mostanáig azonban a tanulmányok és metaanalízisek, amelyek a D-vitamin-szint és a depresszió közötti kapcsolatot vizsgálták, vegyes eredményeket hoztak.
Egy új tanulmány azonban szisztematikusan áttekintette és elemezte azokat a vizsgálatokat, amelyek a D-vitamin-kiegészítők hatékonyságát vizsgálták a depressziós tünetek csökkentésében a placebóval összehasonlítva. A kutatók megállapították, hogy a napi 2000 NE-vel egyenlő vagy azt meghaladó D-vitamin-kiegészítés segíthet a depressziós tünetek csökkentésében – bár megjegyezték, hogy eredményeik további vizsgálatokat kívánnak.

A tanulmányhoz a kutatók 53235 ember adatait vonták be elemzésükbe. Olyan adatokat vizsgáltak, mint az életkor, a D-vitamin szintje a kezdeti és a kezelés utáni időpontban, valamint a depressziós tünetek.

A D-vitamin-pótlással kapcsolatos részleteket is felvették, többek között:
•    időtartam,
•    dózis,
•    típus,
•    gyakoriság,
•    kalcium-kiegészítés vagy kiegészítő gyógyszerek.

Összességében a kutatók azt találták, hogy a D-vitamin-pótlás kis vagy közepes hatással volt a depressziós tünetekre. A tudósok azt is megjegyezték, hogy míg a napi 2000 NE-ig terjedő dózisok kis vagy közepes hatást mutattak, a napi 4000 NE feletti dózisoknál erőteljesebb volt a hatás. Ráadásul úgy tűnt, hogy a D-vitamin-pótlásnak nagyobb hatása volt, ha 12 hétnél rövidebb ideig szedték, mint ha hosszabb ideig. A kutatók megállapították továbbá, hogy azok a betegek, akik a D-vitamin-kiegészítők mellett antidepresszánsokat is alkalmaztak, kismértékű, de statisztikailag szignifikáns pozitív hatást tapasztaltak.

Arra a kérdésre, hogy a D-vitamin-pótlás hogyan függhet össze a depresszióval, dr. Monique Aucoin, a Canadian College of Naturopathic Medicine vezető kutatója nyilatkozott: „A D-vitamin agyra és a mentális egészségre gyakorolt hatásának pontos mechanizmusa nem teljesen világos. Bizonyítékok vannak arra, hogy a D-vitamin modulálhatja vagy egyensúlyba hozhatja az immunrendszer azon részeit, amelyek részt vesznek bizonyos gyulladásos folyamatokban.” Dr. Aucoin hozzátette, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy a mentális problémák összefügghetnek a szervezetben megjelenő, rejtett gyulladással, és hogy a gyulladás szintjének csökkentése terápiás előnyökkel járhat. „Egy 2019-es metaanalízis, amely a depresszióban szenvedő résztvevőknek D-vitamin-kiegészítőket biztosító vizsgálatok eredményeit egyesítette, a gyulladással kapcsolatos számos laboratóriumi érték jelentős csökkenéséről számolt be. Nem világos azonban, hogy ezek a változások felelősek-e az antidepresszáns hatásért, vagy egyszerűen csak más, egyidejűleg fellépő előnyökről van szó.”
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy további tanulmányoknak kell vizsgálniuk a depresszió szokásos kezelési lehetőségeinek D-vitamin-pótlással való kiegészítésének lehetséges előnyeit. Arra a kérdésre, hogy a D-vitamin-pótlás alkalmazható-e a depresszió egyéb kezelése mellett vagy alternatívaként, dr. Aucoin megjegyezte, hogy a jelenleg rendelkezésre álló kutatások hiánya miatt nehéz következtetéseket levonni, azonban hozzátette, hogy „nem kockázatos a D-vitamin-kiegészítés nyújtása olyan személynek, aki a depresszió más kezelésében is részesül.”