Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mind tudjuk, hogy a szervezetünk napfény hatására termel D-vitamint, ám ez az őszi és téli időszakban nehézkesen működik a napfény hiánya miatt. Mutatjuk, hogyan pótold a kiesett vitamint.

A D-vitamin hiányától kimerültnek érezhetjük magunkat, még akkor is, ha eleget alszunk esténként. Ha gyakran vagyunk levertek, akkor is érdemes megnézetnünk a D-vitamin-szintünket. Különösen akkor érdemes ezt megejtenünk, ha ezt a kevesebb napsütéssel járó napokban érezzük. Léteznek olyan élelmiszerek, amelyek több D-vitamint juttatnak a szervezetünkbe.

Zsíros halak

A lazac, a tonhal és a makréla remek D-vitamin-források. 100 gramm lazacban például 600 egységnyi van. A makréla pedig ezen felül omega-3 zsírsavakban is bővelkedik.

Tejtermékek

A tejtermékekből is nyerhetünk egy kis D-vitamint. Egy pohár tej fedezi a D-vitamin-szükséglet egynegyedét, a ricotta pedig ötször annyit tartalmaz a vitaminból, mint a többi sajt.

Gomba

A D-vitamin egyik leggazdagabb forrása a gomba, ami könnyedén beleillik a legtöbb ételbe, a salátától a pörköltön át egészen a levesekig.

Tojás

Pontosabban a tojássárgája. Ha tehetjük, ősszel és téllel növeljük meg a tojássárgája-fogyasztásunkat, ugyanis a benne lévő D-vitamin hozzájárulhat a szervezet egyensúlyához.