Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Durván belenyúltak a Babaváróba, a többség bukhatja a támogatott hitelt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az igénylők kétharmadát kizárják a Babaváró hitel csütörtökön bejelentett új feltételei.

2024. januárjától ugyanis az igénylő pár hölgytagja nem lehet idősebb 30 évesnél, jelenleg 40 év a korhatár. Egy 2021-es tanulmány szerint az igénylések 67 százaléka nem felelne meg a követelményeknek, ami az eddig jogosultak mintegy kétharmadát érintené, hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.

Van azonban egy kiskapu. 2025. január elsejéig a 30-40 év közötti nők is jogosultak lehetnek még a támogatásra, ennek azonban az a feltétele, hogy a baba „úton legyen”, illetve természetesen meg kell felelni a többi elvárásnak is. Az elemzők rámutattak arra, hogy eddig is sokan igényelték akkor a Babavárót, amikor a magzat már elérte a 12 hetes kort. Nem véletlen, hiszen ezzel automatikusan kihasználhatóvá válik a kedvezmények első lépcsőfoka, azaz a végleges kamatmentesség, ráadásul a hitel törlesztése is felfüggeszthető három évre, vagyis még csak meg sem kell kezdeni a visszafizetést. A kormány célja valószínűleg az lehetett az intézkedéssel, hogy a párok minél korábban vállaljanak gyermeket. 

A szakértők azt is kiszámolták, mit eredményezhet, ha valaki nem lesz jogosult a Babaváróra. A 10 millió forint kamatmentes hitel havi törlesztőrészlete 20 éves futamidő esetén 45.834 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 10.525.000 forintot tenne ki. Piaci alapú lakáshitel esetén ugyanakkor 8,45 százalékos fix kamat, 20 éves futamidő esetén 87.347 forint lenne a törlesztő, ami azt is jelenti, hogy két évtized alatt csaknem 21 millió forintot kellene visszafizetni, azaz a kamatmentes hitel kihasználásával 10,4 millió forintot lehetne spórolni.  

Nem szabad szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a Babaváró maximális összegét 2024. január 1-jétől 11 millió forintra emelték. Az elemzők kalkulációja alapján a plusz egymillió forint Babaváró havi törlesztőrészlete 4.584 forint lenne. Lakáshitel esetében a az imént említett 8,45%-os kamatszint mellett havonta 8. 647 forintot kellene fizetni 20 éven át ugyanerre. Ez pedig azt jelenti, hogy havonta 4.063 forintot, két évtized alatt csaknem egymillió forintot takaríthatunk meg a támogatott hitel maximális összegének megemelésével.

Persze csak akkor, ha nem csúsztunk ki a támogatásra jogosultak köréből. 

Forrás: Bankmonitor
Fotó: Pexels