Kihirdették a sátoraljaújhelyi függőhíd kivitelezőjét.

Merész tervet dédelgetnek Sátoraljaújhelyen, amely most a jelek szerint meg is valósulhat. A magyarepitok.hu már 2017-ben arról írt, hogy tervezőt keresnek Sátoraljaújhely két hegycsúcsa között létesülő függőhíd előkészítésére. A szakmai portál most az európai közbeszerzési értesítőben vette észre, hogy egy megjelent hirdetmény alapján megszületett a döntés a nyertes kivitelező tekintetében: a Szárhegy és Várhegy közötti kötélhíd megépítése a Graboplan Industrie Kft. feladata lesz, amely több mint 4 milliárd forintból valósíthatja meg a gyalogos létesítményt.
A cikk beszámol arról, hogy az ajánlattevő feladatát képezi az építmény kivitelezése és tervezése is. A tervezett kötélhíd alapvetően közlekedési és átkelési célt fog szolgálni, korszerű és tartós anyagok felhasználásával épül, de a kötélszerkezet erőjátékát jól megmutató és a hagyományos módon készített kötélhidak (pl.: inka kötélhidak) megjelenését imitáló kialakítással valósul meg.
A látogatók számára a híd megközelítése a Várhegyen és a Szárhegyen kiépülő, illetve már meglévő utakhoz és sétányhoz kapcsolódó turistaösvényekről történik majd. A hídfők térsége kerítéssel lesz körbezárva, erre a területre csak a Zemplén Kalandpark nyitvatartási idején belül lehet belépni, belépőjegy megfizetését követően, beléptető kapukon keresztül.
A híd járófelületének szélessége 1,2 méter, a híd támaszköze, fesztávolsága pedig 700 méter lesz. Az acélszerkezet beépítése és szerelése – kötélelemek nélkül – minimum 140 tonnát tesz ki.