Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon, a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban összesen 6027 szervátültetés történt, mely 5999 beteg életét mentette meg.

Egy elhunyt donor akár hat ember életét is megmentheti, hiszen két vesét, májat, szívet, tüdőt, hasnyálmirigyet is lehet transzplantálni – tudatta az Országos Vérellátó Szolgálat, annak alkalmából, hogy 15 éves lett a Szervkoordinációs Iroda. az elmúlt 15 évben az iroda 3536 elhunyt potenciális szervdonorról kapott jelentést, végül 2310 esetben történt szervdonáció.

A legaktívabb intézmény a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház volt, ahol 221 jelentés után 158 donáció valósult meg 15 év alatt.

A szervátültetés életet ment, de az életmentő szervátültetésekhez szervadományozó donorokra van szükség. "A saját szerveink adományozásával kapcsolatos döntés először tájékozódást, majd mérlegelést és végül egy személyes döntést igényel" – írták, hozzátéve, hogy az elhunytból történő szervdonáció dobogó szívű agyhalottból történik, szabályozására Magyarországon is a feltételezett beleegyezés elvét alkalmazzák, amely szerint írásos tiltakozás hiányában az elhunyt szervdonációra vonatkozó beleegyezését kell vélelmezni.

(A fotó illusztráció)