Nincs hiány tojásból és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez a legolcsóbb – hangsúlyozta a Magyar Tojásszövetség.

Az elmúlt évben átlagosan kétszáznegyven tojást fogyasztottunk fejenként egy év alatt. Ezt az információt már a Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartása szolgáltatja, ahogyan azt is, hogy ez az adat 2014 óta folyamatos, de kismértékű növekedést mutat, mivel az elmúlt harminc évben fogyasztottunk már ennél lényegesen több tojást is.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének tavaly októberi adatai szerint Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi átlagára 29,9 és 31,8 forint/darab között volt 2021. 39. hetében. Ehhez képest ugyanennek a tojásnak a csomagolóhelyi átlagár 2022. 39. hetében 53,46 és 54,9 forint/darab között mozog 2022. 39. hetében, azaz most.

A tojás fogyasztói ára, a statisztikai adatok alapján, idén 37-39 százalékkal nőtt, vagyis szinte pontosan annyival, amennyivel az áram és a gáz, valamint a takarmány-alapanyagok drágultak. A tojástermelők a kedvezőtlen gazdasági környezet és az aszálykárok miatt kényszerültek áremelésre – húzza alá közleményében a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség).

Ez azt eredményezte, hogy az elmúlt egy évben gyakorlatilag megduplázódott a tojás ára az élelmiszerboltokban, így sajnos nem lehet meglepő, hogy 77 és 150 forint közötti tojásárakkal találkozunk a boltokban

Közeleg a tojás világnapja, egészen pontosan holnap, október 14-én pénteken ünnepeljük. Ez az alkalom remek lehetőséget kínál arra, hogy megjegyezzük, a tojás kiváló fehérjeforrás, ráadásul változatosan beilleszthető az egészséges táplálkozásba. Magas biológiai értékének köszönhetően akár a hús, vagy a feldolgozott húsipari termékek helyettesítője is lehet.

A Magyar Tojásszövetség kihangsúlyozta: mint minden élelmiszer esetében, a tojásnál is érdemes előnyben részesíteni a hazai termelésűt.