Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Életének 70. évében elhunyt Éri Péter népzenész

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kossuth-, Liszt Ferenc- és Martin György-díjas zenész, népzenész, a Muzsikás együttes tagja 69 éves volt.

Éri Péter 1953. november 11-én született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) angol-román-néprajz szakán végett. A néptánccal már gyermekkorában szoros kapcsolatba került, majd a VDSZ Bartók Béla Táncegyüttes alapító tagja lett. Mestere volt Tímár Sándor, de idős falusi táncosoktól is sokat tanult.

A kalotaszegi legényes táncot már tízéves korában stílushűen ismerte, 14 éves korában lett a Bartók Béla néptáncegyüttes szólistája, a zenét autodidakta módon tanulta. 1975-től a Sebő együttes nagybőgőse. A Muzsikás rendszeres vendégzenésze 1978-ig, azóta az együttes tagja volt, brácsán, kontrán, különböző furulyákon és mandolinon zenélt, énekelt. A Muzsikás hangmérnöke, a népzeni feldolgozások szerzője, a Magyar Rádió rendszeres népzenei műsorának szerkesztője és készítője volt – olvasható a Muzsikás együttes honlapján.

A művészt a Muzsikás együttes tagjaként 1995-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. Az együttes 1999-ben Kossuth-díjat is kapott a magyar hagyományos népzene hazai és nemzetközi népszerűsítésében végzett állhatatos tevékenységéért, művészi munkásságáért.

Idén Éri Péter a népművészet területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Martin György-díjat kapott.

(Forrás/fotó: Éri Katalin Facebook-oldala)