Kezdőlap KIEMELT

Elfogadták a város költségvetését

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mintegy 47,5 milliárd forintos főösszeggel elfogadta Miskolc 2023-as költségvetését a város közgyűlése csütörtökön.

Az idei költségvetés összeállításnál elsődleges szempont volt a működési egyensúly megtartása és az önkormányzati feladatok zavartalan elvégzésnek biztosítása.

Szopkó Tibor alpolgármester szerint legalább 30 milliárd forinttal többet tudna felhasználni a város, tehát "minden forint mellől majdnem egy újabb forint hiányzik" – mondta.

Az alpolgármester szerint 47,5 milliárd forintos bevétellel és kiadással számolnak, a költségvetés tehát egyensúlyi, holott a mozgástér "soha korábban nem látott mértékben szűkös volt”. Azt is kihangsúlyozta, hogy ésszerűen, takarékosan akár 30 milliárd forinttal több forrást is fel tudna használni az önkormányzat, ami azt jelenti, hogy a több mint 47,5 milliárd forintos főösszegnél minden forint mellől csaknem egy újabb forint hiányzik a büdzséből.

Arra számítanak, hogy érdemi korrekciót hajthatnak majd végre év közben.  

A városüzemeltetési működési feladatokra összességében csaknem 9,8 milliárd forintot fordít Miskolc 2023-ban, ez több mint 2,1 milliárd forinttal haladja meg az előző évi összeget. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) önkormányzati támogatása 1 milliárd forinttal több idén, így már eléri a 4,3 milliárd forintot.

A szociális ágazatra 7,4 milliárd forintot, az oktatásra több mint 6,3 milliárdot fordít a város, kulturális és idegenforgalmi célokra pedig csaknem 4,7 milliárd forintot. A Miskolci Önkormányzati Rendészet mintegy 700 millió forintból gazdálkodhat.    

A költségvetési vita előtt Veres Pál polgármester kiemelte, a gazdasági nehézségek súlyosak, bár némiképp enyhülni látszik az energiaválság. Hozzátette, nagyon nehéz év elé néznek a gazdasági társaságok és az önkormányzatok, hiszen a bevételi oldalon nem lehet megfelelő növekedést prognosztizálni, a kiadási oldalon viszont megnövekedtek a terhek.  

Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője úgy vélekedett, a miskolci közösségi közlekedés három éve kritikán alul működik, és bár az MVK önkormányzati támogatása nőhet, kérdés, hogy ettől jobb lesz-e a szolgáltatás színvonala. Hozzátette, a közbiztonságon is javítani kell, és követelte Salkaházi Sára-programból a nyugdíjasokat támogatásának idei kifizetését.

Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője álságosnak nevezte a költségvetés-tervezetet, amely véleménye szerint nem reflektál a miskolciak valós igényeire.

Csaknem kétórás vitát követően a közgyűlés 16 igen és 9 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a költségvetést.