Kezdőlap KÉK HÍREK

Elítélték a csecsemője életét kioltó borsodi nőt

18 év felett!
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Miskolci Törvényszék tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt hozta meg az ítéletet.

Az ítélet szerint a vádlott egy borsodi kistelepülésen lévő családi házban élt szüleivel és óvodai dajkaként dolgozott. 2022 április közepén táppénzes állományba került, 26 hetes terhességének megállapítására is ekkor került sor. A nő várandósságát végig mindenki elől titkolta, terhesgondozásra nem járt, nem vett igénybe orvosi ellátást, a védőnővel is csak a szülést megelőző héten vette fel a kapcsolat. 2022. július 6. napján a késő esti órákban begörcsölt a hasa, majd erősödtek a fájásai, végül hajnalban a WC-n ülve életet adott gyermekének. A köldökzsinórt egy ollóval elvágta, a csecsemőt bántalmazta, majd becsavarta egy törölközőbe és a padlón hagyta. Pár órával később a vádlott egy ismerőse segítségével – aki abban a tudatban volt, hogy galambtetemeket szállít – az újszülött testét egy külterületi erdős részen elrejtette.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését mindvégig tagadta, az ítélet ellen védőjével elsősorban felmentés, másodsorban téves minősítés és enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést. Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta. Álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott. A vádlott miután világra hozta gyermekét, mindent megtett annak érdekében, hogy az újszülött ne maradjon életben, majd gondoskodott az elrejtéséről is, ezért a büntetése tettarányos és szükséges, annak enyhítésére nincs törvényes indok.

Az ügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt.