Kezdőlap KÉK HÍREK

Elítélték a vadászpilótákat lézerrel elvakító férfit

A Tiszaújvárosi Járásbíróság egy év hat hónap – végrehajtásában két év – próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a lézert használó férfit. 

A Miskolci Törvényszék közleménye szerint a vádlott két évvel ezelőtt áprilisban lakása udvarából alkalmanként legkevesebb harminc percig próbálkozott azzal, hogy három – egy borsodi kistelepülés közigazgatási területe feletti légtérben – kiképzési repülési gyakorlatot végző vadászrepülőgép pilótafülkéibe bevilágítson.

A vádirat szerint a férfi a lézerfénnyel a vezetőknek pillanatnyi látásvesztést, szemkáprázást okozott. Egy alkalommal a lézer fényének zavaró hatása olyan mértékű volt, hogy a pilóta a repülőgép kötelezően használandó navigációs fényeit kikapcsolta annak érdekében, hogy a férfi a járművet szem elől tévesztve felhagyjon cselekményével.

A vádlottat, aki cselekményével a három pilóta életét és testi épségét veszélyeztette, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésében találta bűnösnek a bíróság. Enyhítő körülményként értékelte a terhelt büntetlen előéletét, míg súlyosító körülményként vette figyelembe az "önhibából eredő ittasságát", valamint azt, hogy közvetve a környéken élők életét is komoly veszélynek tette ki.