Mint minden ősszel. A déli és keleti megyékben október 1-jén kezdődik az őszi repülőgépes vakcinázás. A sűrűn beépített területeken természetesen nincs szórás. 

FONTOS!
Az érintett térségekben ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe. Ezek pontos időpontjáról a települések állategészségügyi és önkormányzati szervei tájékoztatják a lakosságot.

Miért is fontos az ació?

A vörös róka a veszettség fő terjesztője. A statisztika szerint a hazai állomány 60.500 egyedre becsülhető. A program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nébih. Az eddigi tapasztalatok szerint a vakcinázott területen a rókák mintegy háromnegyede felvette a csalétket.

Eredményes a vakcinázás

Erről ír oldalán a Nébih, vagyis a program sikeres. A betegség az elmúlt években már csak elvétve fordult elő hazánkban. 

Utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírust Magyarországon, emberi megbetegedés pedig már több mint huszonöt éve nem történt. 

A hazánkkal szomszédos országok közül Romániában és Ukrajnában még rendszeresen előfordul a veszettség a magyar határhoz közeli területeken. Ezért is fontos az akció.  A vakcinázásra a külterületeken plakátok figyelmeztetik a kirándulókat.