Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ellep minket a sok alumíniumdoboz, pedig pénz is jár értük

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jó hír viszont, hogy mindegyiket újra lehet hasznosítani. Erre a visszaváltó automaták jelentik a legjobb megoldást, ráadásul még pár forinttal honorálják is, ha „megetetjük” őket. 

Persze az aludobozok visszaváltása elsősorban nem a pénzről, sokkal inkább a környezetünkről szól. Szinte hihetetlen, de egymilliárd darab alumíniumdobozt bocsátanak ki évente csak Magyarországon, világviszonylatban ez a szám eléri a 250 milliárdot. Hatalmas mennyiség, ahogy mondani szokták még gombócból is sok. A jó hír viszont az, hogy az alumínium értékes hulladékként jelentkezik a háztartásokban, és nem csak azért, mert ha visszaváltjuk, pár forintot kaphatunk darabjáért, hanem azért is, mert olyan nyersanyagról van szó, amely végtelenszer és költséghatékonyan újrahasznosítható. Azzal pedig, ha bent tartjuk a körforgásban az üres aludobozainkat, a környezetvédelemért is tettünk egy lépést, írja sajtóközleményében a Returpack Kft.

Nem jutnak el visszaváltó automatákig az aludobozok

A magyar lakosság környezettudatos gondolkodása, a szelektív hulladékgyűjtésre mutatott hajlandósága és tájékozottsága az újrahasznosítás környezetre tett pozitív hatásáról, európai viszonylatban is magasnak mondható. Ez derült ki az Every Can Counts 2022-ben végzett, a magyar piacra is kivetített kutatásából: a megkérdezett magyarok több mint fele (egészen pontosan 56 százaléka) rendszeresen külön gyűjti az otthon fogyasztott italos dobozokat. Ez biztató arány, azonban ez a szám még növelhető is lehetne. Sajnos sokan a visszaváltott aludobozok értékét nem tartják elegendőnek, így a dobozok már nem jutnak el a visszaváltó automatákig. A megoldást a szemléletváltás, illetve annak felismerése jelentené, hogy az alumíniumdobozok visszaváltásával tehetünk a környezetünk védelméért, és valami sokkal nagyobb kezdeményezésnek lehetünk részesei, ami messze túlmutat azon, amit pénzben visszakapunk az automatákból.

Ne csak az anyagi hasznot nézzük!

Az alumíniumdobozok visszaváltása sokkal többet jelent a jövőnknek, mint azt gondolnánk. Környezetünk stabilitása és fenntarthatósága tőlünk, fogyasztóktól függ, ugyanis a legapróbb tudatos döntésünk is hozzájárulhat a természeti környezetünk megóvásához. Ha tudatosítjuk magunkban, hogy az általunk megtermelt hulladéknak miért és hol van a legjobb helye, ha nem az anyagi viszonzást, hanem a környezettre tett pozitív előnyöket nézzük, sokat tehetünk egy élhetőbb jövőért. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése az egyik olyan kulcsfontosságú tevékenység, amelyet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben megtehetünk.

A Returpack Kft. operatív vezetője, a Minden Doboz Visszajár magyarországi képviselője szerint csak az alumíniumdobozok újrahasznosításával 4 millió tonna szén-dioxidot takaríthatunk meg évente, ami egyenértékű egy 470 000 lakosú európai város éves kibocsátásával. Vida Péter hozzátette: egy aludoboz újrahasznosítása 95 százalékkal kevesebb energiába kerül, mint egy új előállítása, és ez az alumínium esetében azt is jelenti, hogy végtelenszer megtehető, anélkül, hogy romolna a nyersanyag összetétele. 

Jótékonykodhatunk is a dobozokkal

Aki nem azért a pár forintért vinné vissza az üres dobozait, mert beváltaná az érte kapott összeget a kijelölt szuper- és hipermarketekben, dönthet úgy is, hogy jótékony célra használja fel az aludobozok értékét: a kijelölt SPAR áruházaknál elhelyezett Minden Doboz Visszajár automatáknál lehetőség van a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára is felajánlani az összeget.

Forrás/Fotó: KRQ