Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Miskolci Járásbíróság ítéletet hozott azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik az ügyészség szerint ún. „unokázós csalásban” vettek részt.

A három férfi pénzhez akart jutni, ezért úgy döntöttek, hogy idős emberektől csalnak ki kisebb-nagyobb összegeket olyan kitalált történetekkel, melyek szerint gyermekük, unokájuk bajba került és segítségképpen pénzre van szükségük. 

Cselekményeikkel több, mint hárommillió forint kárt okoztak. Az átvett pénzeket az  elsőrendű vádlott egy pénzváltó szolgáltatón keresztül külföldre utaltatta két kívülálló személlyel, akik nem tudták, hogy a vádlott hogyan jutott a pénzhez. 

A bíróság a vádlottakat a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek, melyet I. rendű vádlott felbújtóként, III. rendű vádlott pedig bűnsegédként követett el, továbbá I. rendű vádlottat bűnösnek találta közvetett tettesként elkövetett pénzmosás bűntettében is.

Ezért őket – a rendiség sorrendjében – 5 év 6 hónap, 3 év, illetve 2 év 2 hónap szabadságvesztésre, pénzbüntetésre, mellékbüntetésként pedig 6, 3, illetve 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet nem jogerős.