Járóbeteg-szakellátási szolgáltatásait több mint 150 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból fejlesztheti a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház  – közölte Bereiné Jakab Beáta főigazgató a keddi sajtótájékoztatón.

A frissen kinevezett főigazgató kiemelte, a projekt célja, hogy a lakosság helyben hozzáférjen a magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz.

Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház kiemelt ellátási területe a Sátoraljaújhelyi, a Gönci, a Sárospataki és a Cigándi járás.

Hangsúlyozta, az intézmény bezárásáról, vagy szociális intézménnyé történő alakításáról nincs szó. Mint mondta, mind a vármegyei egészségügyi irányítás, mind az ágazat vezetése azon az álláspoton van, hogy a kórház továbbra is aktív fekvőbetegellátási profillal kell, hogy rendelkezzen.

A pályázati forrás két részre oszlik: 60 millió forintot fordítanak belső felújítási tevékenységre, 85 milliót pedig orvostechnikai eszközök beszerzésére.

A rendelőintézetben ambuláns beavatkozások végzéséhez két kiemelt kezelőt alakítanak ki, valamint kicserélik a közös helyiségek belső nyílászáróit és festési munkálatok is lesznek.

A helyiségek nemcsak funkciójukban, hanem kialakításukban is megújulnak, mert a padló antisztatikus burkolatot, az oldalfalak pedig antibakteriális mosható felületet kapnak.

Nemcsak a kezelőegységek, hanem a megközelítésükhöz szükséges útvonalak is megújulnak, valamint felújítják a vizesblokkokat is. A fejlesztés több mint tíz járóbeteg-szakellátást érint.

Az urológiára például egy ultrahangberendezés kerül, a bőrgyógyászati szakrendelés egyebek mellett egy fényterápiás kabinnal gazdagodik, és megújul a kórház rehabilitációs részlege is.

Az átépítési munkálatok néhány héten belül megkezdődnek, az orvostechnikai eszközök kiszállítása pedig szeptemberben kezdődik.

Egy másik pályázat részeként többek között egy mozgatható C-íves röntgengép is érkezik az intézménybe, továbbá az OTP a Humanitás Szociális Alapítványon keresztül 80 számítógépet adományoz a kórháznak.

/Nyitókép: Facebook/Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház/