Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon sokszor halljuk a szülőktől, hogy a videójátékok károsak a gyermekeikre és aggódnak a rájuk gyakorolt hatásai miatt. Ám a legújabb kutatások azt mutatták ki, hogy nem feltétlenül kell aggódni.

A kutató is szeret játszani

A JAMA Network Open című szaklapban nemrég közzétett új, nagyszabású amerikai tanulmány arra utal, hogy a népszerű időtöltésnek kognitív előnyei is lehetnek. A szerző, aki Bader Chaarani, a Vermonti Egyetem pszichiátria adjunktusa, azt nyilatkozta, hogy azért érdekli a téma, mert ő maga is lelkes videójátékos.

Az előző kutatások a negatív oldalra koncentráltak

A korábbi kutatások mind a videójátékok káros hatásaira koncentrált és mindenképpen be akarta mutatni a depresszív oldalát, valamint a játékot az agresszióval hozták összefüggésbe. Charaani viszont úgy gondolja, hogy ezek az eredmények azért lettek ennyire negatívak, mert kevés embert használtak fel a kutatáshoz.

Nagyobb agyi aktivitás

Az új kutatáshoz mintegy 2000 kilenc- és tízéves gyermek kérdőíves válaszait, kognitív teszteredményeit és agyi képeit vizsgálták, akiket két csoportra osztottak: azokra, akik soha nem játszottak videójátékokkal, és azokra, akik naponta legalább három órát játszanak. A feladatok elvégzése közben a gyerekek agyát funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó eljárással (fMRI) vizsgálták. A videójátékosok agya nagyobb aktivitást mutatott a figyelemhez és a memóriához kapcsolódó régiókban.

A csapat újra meg fogja vizsgálni az alanyokat idősebb korukban. Ez segít majd kizárni más lehetséges befolyásoló tényezőket is, például a gyerekek otthoni környezetét, a testmozgást és az alvás minőségét is.