Sokféle étel áll rendelkezésünkre, de ettől függetlenül nem lehetetlen küldetés vitamin- vagy ásványianyag-hiányos állapotba kerülnünk.

Ha például növényi alapú étrendet követünk, és csak ugyanazokat az ételeket esszük újra és újra, előfordulhat, hogy nem jut a szervezet esszenciális aminosavakhoz. Miközben a hús mind a kilencet tartalmazza, addig a zöldségek jellemzően csak egy részüket, kivételt képez itt a tofu. De amíg változatosan étkezünk, nagy baj nem lehet, hiszen a különböző tápanyagforrások kiegészítik egymást. A rizsben kevés a lizin, a babban meg a metionin, de ha mindkettőből fogyasztunk akár két külön étkezés során, akkor már egészen biztos, hogy elkerüljük a hiánybetegséget. Ha azonban csak rizst eszünk, és az étrendben nincs semmi más, amiben megtalálható lenne a többi aminosav is, fehérjehiány léphet fel.

A halfélék és egyéb tengeri élőlények (rák, kagyló) higanyt tartalmazhatnak, ami különösen veszélyes a gyerekekre és várandós nőkre. Esetükben három kategóriát különböztetünk meg:  

Bolti halak, azaz a lazac és a tonhal alacsony kockázatú, ezért heti 2-3 alkalommal kismamák is ehetik.
A fehér tonhal már közepes kockázatú, ezért hetente csak egyszer fogyasztani.
A cápa és kardhal a legmagasabb kockázatú kategóriába tartozik, így várandósok jobb, ha kerülik.
Ha annyira szeretjük a halat, hogy mindennap azt esszük, akkor okosabb az alacsonyabb higanytartalmúakból választani, és érdemes hozzácsapni a napi adaghoz egy kis csirkehúst is.

Fő a változatosság!
Ha az étrendünk alapvetően mindig ugyanazokból az elemekből is áll, akkor komoly hiányállapotok léphetnek fel a testünkben egy idő után. Ahhoz, hogy megőrizzük muszáj lesz némi változatosságot vinni az étrendbe. Nem kell nagy dolgokra gondolni, az is elegendő, ha időnként egy-egy alapanyagot becsempészünk. Ha a magas rost- és fehérjetartalom a cél, akkor a barna rizs csirkemellel és brokkolival ideális, már csak azért is, mert könnyen variálható.

Ami a zöldségeket illeti, a tápanyaghiány elkerüléséhez az alábbi öt kategóriából érdemes választani (lehet fagyasztott vagy konzerv is):

Sötétzöld zöldségek (például spenót)
Keményítőtartalmú zöldségek (például burgonya)
Piros és narancssárga zöldségek (mint a sárgarépa)
Bab és borsó
Egyéb zöldségek (például karfiol, a saláta és a padlizsán)
Vegyünk be vitamint, de ne függjünk tőle!
A táplálékkiegészítők körül mindig heves viták folynak. A szakemberek szerint ha tisztában vagyunk azzal, hogy nem jut a szervezetünk kellő vitaminokhoz, akkor először az étrendünket reformáljuk meg, ne pedig tablettákat kapkodjunk be. Természetesen vannak olyan esetek, hiánybetegségek, állapotok (várandósság), amikor indokolt a tabletták szedése, de ezt mindenképp egyeztessük az orvosunkkal.