Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Június 30-án lezárta 199. évadát a Miskolci Nemzeti Színház, hogy augusztus 24-én A tatárok Magyarországban díszelőadással, újult erővel kezdhesse meg az ünnepi bicentenáriumi évadot a teátrum.

Kétszáz évvel ezelőtt, 1823. augusztus 24-én 17 órakor kezdődött a miskolci színház történelme. Azóta élteti a teátrumot a város szeretete, azóta nem lankad a közönség támogatása. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy amikor nehéz időszak elé néztek, – járványhelyzet, energiaválság – a nézők nem hagyták magukra a mai Magyarország területének első magyar nyelven játszó kőszínházát, és támogatásukkal elősegítették a teátrum zavartalan működését.

A járványhelyzet után azonnal visszaültek a székekbe – maszkban, távolságtartás árán is –, az energiaválság következtében megnövekedett rezsiköltségek miatti bezárás fenyegető lehetőségének pedig elébe mentek és a Miskolci Színházbarátok Egyesületének kezdeményezésére országos adománygyűjtő kampányt szerveztek: a befolyt összegnek köszönhetően, a Miskolci Nemzeti Színháznak – úgy, ahogy sajnos a legtöbb teátrumnak aznországban igen – nem kellett bezárnia a téli hónapokban. Az évadzáró ülésen – ahogyan a nézők is tették megannyi előadáson – állótapssal köszönte meg a társulat a közönségnek a töretlen támogatást. – Azt szokták mondani, hogy az idő repül. Egy percnek, egy pillanatnak tűnik egy év is, ha az rendkívüli, és végtelennek akkor is, ha az gyötrő. Erről az évadról azt tudom mondani, hogy ez egy végtelen pillanat volt – utalt vissza az idei évadra Béres Attila igazgató.

– Volt, amikor végtelenül nehéz volt, és volt, amikor művészi és közösségi értelemben vett csodáknak voltunk tanúi. Ilyen volt az összefogás is, aminek köszönhetően nem kellett zárt ajtók és leeresztett függönyök mögött kezdenünk a kétszázadik évadunkat – emelte ki az igazgató, átadva a szót Varga Andrea alpolgármesternek, aki Béres Attila szerint a nehézségek közepette úgy állt a miskolci közönség és a színház közössége mellett, ahogy egy igazi harcosnak kell.

Az alpolgármesterasszony úgy fogalmazott: „mi csak azt tesszük, ami adolgunk.” – Viszont vannak helyzetek, amikor az embernek egy kicsit nehezebb a dolga. Énőszinte hálával szeretnék köszönetet mondani a miskolci társulatnak a miskolciak nevében,azért az odaadó és önfeláldozó munkáért, ahogyan ezt a rendkívül nehéz évadot végigcsinálták. És azért a hitért, ami átsugárzott ránk, miskolciakra, és visszahozta azt azérzést, azt a gondolatot, ami annak idején, kétszáz évvel ezelőtt lehetett a miskolciaké: hogy nekünk kell ez a színház – fejezte ki háláját Varga Andrea.

A társulati ülés során kihirdették a társulati szavazás eredményeit. Az évad színművésze Börcsök Olivér lett, a legjobb táncművész Harangozó Lili, a legjobb zenekari művész Váradi Zoltán, a legjobb énekkari művész pedig Zamatócky Florianna. A vezetőség által odaítélt Spiritus díjat idén Siba Noémi gazdasági asszisztens kapta. A Művészeti Tanács díjával Orehovszky Zsófia ügyelőt jutalmazták.

A színház az idei évadban is elindította saját online közönségszavazását, melynek során a nézők az évad kedvenc előadását, valamint kedvenc színművészét és színművésznőjét választották meg: az idei befutó A falu rossza előadás lett Mohácsi János rendezésében, a közönség pedig Börcsök Olivért és Mészöly Annát választotta kedvencének az idei évadban.

Három Örökös tagot avatott idén a miskolci színház: Seres Ildikó színművésznőt, aki 1992 óta a Miskolci Nemzeti Színház tagja, Kincses Károly színművészt, aki 1999-től társulati tag, és Guzi Emese művészeti titkárt, aki 1981-től a miskolci színház tagja. Az évad legjobb műszaki dolgozója címet Madzin Ágnes öltöztető tárvezető és Tóth Krisztián Tibor műszaki titkár nyerte el idén.

A nyár folyamán vendégszereplésre is készül a társulat: A miniszter félrelép című előadás augusztus 18-án lesz látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon, szeptember elsején pedig a VIDOR Fesztiválon kacagtatják majd a közönséget.

Augusztus 24-én nagyszabású ünnepséggel készül a teátrum a bicentenárium alkalmából: egykori előadásplakátokból nyílik kiállítás, bemutatják Fedor Vilmos és Somorjai Lehel Színház a város tenyerén című könyvét a miskolci színház kétszáz éves történelméről, A tatárok Magyarországban díszelőadás – épp ahogy 1823. augusztus 24-én – 17 órakor kerül

A Miskolci Nemzeti Színház 2023-2024-es ünnepi évadának bemutatói:

Nagyszínház:

KISFALUDY KÁROLY: A TATÁROK MAGYARORSZÁGBAN – egy eredeti hazai költemény

Rendező: Szőcs Artur

KÁLMÁN IMRE – JENBACH BÉLA – LEO STEIN – GÁBOR ANDOR: A

CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ – operett

Rendező: Béres Attila

ARTHUR MILLER: A SZÁLEMIEK – színmű

Rendező: Rusznyák Gábor

BARTÓK BÉLA: A KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA – opera

Rendező: Szabó Máté

RAY COONEY – JOHN CHAPMAN: KÖLCSÖNLAKÁS – bohózat

Rendező: Béres Attila

Kamaraszínház:

LÁZÁR ERVIN: BERZSIÁN ÉS DIDEKI – mese, játék

Rendező: Keszég László

MOLNÁR FERENC: AZ ÜVEGCIPŐ – vígjáték

Rendező: Keszég László

ANTON PAVLOVICS CSEHOV: IVANOV – színmű

Rendező: Szabó Máté

ALEKSZANDR SZERGEJEVICS PUSKIN: ANYEGIN – balett

Koreográfus: Kozma Attila

Játékszín:

HENRIK IBSEN: H-EDDA GABLER – színmű

Rendező: Rusznyák Gábor

GEORG BÜCHNER: LEONCE ÉS LÉNA – színmű zenével

Rendező: Szőcs Artur

A SZERELEM HATALMA (ABÉLARD ÉS HÉLOISE) – balett

Koreográfus: Kozma Attila

(Forrás: mnsz.hu, Fotók: Éder Vera)