Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ma délután tartotta meg hagyományos évértékelőjét Orbán Viktor a Várkert Bazárban.

A törökországi mentésről emlékezett meg

Magyarország miniszterelnöke elsőként a törökországi katasztrófánál segédkező magyar mentőcsapat tagjait köszöntötte és kiemelte, hogy százhatvanhét magyar, hivatásos és önkéntes vett részt a pusztító erejű szíriai és törökországi földrengés utáni mentésben. Ezek a hősök életük kockáztatásával harmincöt embert mentettek ki a romok alól. 

Gazdasági helyzet 

Orbán Viktor ezután arról beszélt, hogy soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon. Hansúlyozta, hogy egymillióan álltak munkába.

32 éve nem tapasztalt nehézségek 

Orbán Viktor beszédében elmondta, hogy a rendszerváltás óta 2022 volt a legnehezebb év. 32 év alatt nem látott nehézségek alakultak ki a tavalyi év során. Még mindig hatással van a társadalomra a koronavírus járvány, emellett pedig az orosz-ukrán háború is kirobbant. Azt hangsúlyozta, hogy 2020 márciusa óta nyomás alatt éljük az életünket, ez pedig még el is húzódhat.

"A lassan már állandósult migráció mellett két új ellenség, veszély leselkedik ránk: a háború és az infláció." – mondta a kormányfő. Úgy véli, 2023 a legveszélyesebb év lehet a rendszerváltás óta. 

Továbbra is él a családpolitika

Orbán Viktor kijelentette, hogy ebben az évben is marad a családpolitika, marad a munkaalapú gazdaság, marad a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és vele a tizenharmadik havi nyugdíj, és marad a rezsivédelem is. 

Legfőbb cél a béke 

A miniszterelnök kitért a kárpátaljai magyarok helyzetére is. Sokan hősi halált haltak a fronton, ezért Orbán Viktor kijelentette; a kárpátaljai magyar kisebbség nem ezt érdemli. Ehhez kapcsolódóan kijelentette azt is, hogy életeket csak tűzszünettel és azonnali béketárgyalásokkal lehet megmenteni. Kiemelte, mindenki azt szeretné, ha Oroszország nem jelentene fenyegetést Európa számára.