Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ezért is nehéz itthon szakembert találni

Egyre több szak-és fizikai munkás hagyja el a pályát, illetve az országot. Pedig lenne igény rájuk, ami megmutatkozik a feladott álláshirdetések számában is. Nem kéne feltétlenül szögre akasztaniuk a védősisakot… 

A Profession.hu 2019 januárjától vizsgálta az adatokat. Megállapították, hogy az oldalon feladott fizikai és szakmunkás munkavállalókat toborzó hirdetések száma harmadával emelkedett idén augusztusban. Ezzel párhuzamosan a 2020. március-április és november-decemberi időszakban egy hirtelen emelkedést követően az egy hirdetésre érkező jelentkezések átlaga a 2019-es szintre süllyedt vissza. 
    
A portál megpróbálta kideríteni, mi állhat a jelenség hátterében, ezért idén augusztusban kétezer ember bevonásával online felmérést végzett. Ebből egyebek mellett az derült ki, hogy a válaszadók 90 százaléka gondolkodott már a pályaelhagyáson, 66 százalékuk pedig lépéseket is tett annak érdekében, hogy más területen tudjon elhelyezkedni: rendszeresen jelentkeznek olyan álláshirdetésekre, amelyekhez nem rendelkeznek a megfelelő képesítéssel.

Továbbra is nagy elszívó ereje van Ausztriának, amit az osztrák társadalombiztosítás adatai szintén alátámasztanak. Idén júliusban csaknem 114 500 magyar dolgozott nyugati szomszédunknál, míg tíz évvel korábban ez a szám épphogy meghaladta a 40 ezret.

A weboldal jelölti adatbázisában jelenleg 365 ezer ember szerepel a szakmunka és fizikai munka kategóriában, ami célzott toborzás esetén számottevően felgyorsíthatná a munkaerőfelvételi folyamatokat.