Kezdőlap KIEMELT

Ezért választják a turisták még mindig Miskolcot

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Igaz, sok látványosságunk zárta be a kapuit felújítás miatt, de a város így is több napra kínál változatos lehetőségeket. A belföldi turisták körében a nyolcadik leglátogatottabb vidéki település Miskolc.

A belföldi turizmus éllovasai között van Miskolc a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint, olyan városokkal együtt, mint Siófok, Balatonfüred, Hajdúszoboszló, Hévíz, Zalakaros, Gyula, Eger és Bükfürdő. A fővárosi kerületek nélkül, csak a vidéki településeket nézve, Miskolc a 12. legnépszerűbb hazai település a kereskedelmi és magánszálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák adatai alapján – számolt be az elemzésről Miskolc MJV önkormányzata.

A rangsorban előttünk álló vidéki városok szinte kivétel nélkül fürdővárosok, jelentős külföldi vendégforgalommal, mellettük csak a Balaton két leglátogatottabb települése előzi meg városunkat. A számokból az is kiolvasható, hogy a belföldi turisták körében a nyolcadik leglátogatottabb vidéki település Miskolc. Olyan ismert és jelentős vendégforgalommal rendelkező településeket tudtunk megelőzni, mint Győr, Nyíregyháza, Sopron vagy Pécs.

Az önkormányzat közleménye arra is kitér, hogy az idén felújítás miatt nem tudjuk megmutatni az ide érkezőknek a Diósgyőri várat, az Avasi kilátót – ami azért még így, a rekonstrukció alatt is impozáns látványt nyújt és messziről is kiválóan látszik -, és az Ellipsumot. De az ideérkezők nem is hiányolják ezeket, hiszen a város így is több napra kínál változatos lehetőségeket. Gondoljunk csak a Szentháromság görögkeleti ortodox templom páratlan szépségű ikonosztázára, amely Közép-Európában is egyedülálló, vagy az Avasi műemléktemplomra, a Deszkatemplomra, de igazi különlegesség a tapolcai Sziklakápolna is.

200 éves kőszínház

Mindemellett Miskolc büszkélkedhet a mai Magyarország első, idén 200 éves kőszínházával is, amelyet minden túlzás nélkül a legjobb vidéki teátrumok között tartanak számon, és amely ezért nemcsak a miskolci színházkedvelők körében népszerű, hanem más városokból is folyamatosan érkeznek, hogy láthassák a miskolci előadásokat. 

Közvetlenül Thália háza mellett ott a Színészmúzeum, amely egyszerre tiszteleg a Miskolcról indult Latabár-dinasztia előtt, és az annak idején itt játszó Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán előtt, akiknek híressé vált szerelme is Miskolcon kezdődött. A színháztól légvonalban mindössze pár száz méterre található a Herman Ottó Múzeum, még közelebb, a Kossuth utcában pedig a miskolci legendáriumban különleges helyet elfoglaló Bató Eszter szobája.

Az Ellipsum zárva van, de a Barlangfürdő „csordultig”

Fürdők terén sem állunk rosszul még annak ellenére sem, hogy az Ellipsumban még mindig munkálatok folynak, így egyelőre továbbra is zárva tart. A Közép-Európában egyedülálló miskolctapolcai Barlangfürdő viszont olyan kivételes élményt nyújt, amely a belföldi turisták mellett sok külföldit is „hívogat” Miskolcra. A Barlangfürdőt joggal nevezhetjük a miskolci turizmus egyik zászlóshajójának, nem véletlen, hogy a tavalyi bezárásának hírére egy emberként mozdultak meg a miskolci szállásadók, vendéglátósok, és Veres Pál polgármester kezdeményezésére a várossal közösen kerestek megoldást arra, hogy a „barlang” újra megnyithassa kapuit.

Miskolc ezerarcú város

Aki aktív kikapcsolódásra vágyik, festői környezetben csónakázhat a Hámori-tavon, ellátogathat a lillafüredi Libegőparkba, a miskolctapolcai kalandparkba, gokartozhat az Avalon Parkban, megnézheti a Szent István- és Anna-barlangot, felsétálhat a Zsófia-kilátóba, sétálhat a Lillafüredi Függőkertben és végigkerékpározhat szinte az egész városon, mindeközben több kilométernyi vadregényes erdei kerékpárúton is végigtekerve.

De kihagyhatatlan a történelmi Avas is, a főutcától mindössze egy rövid sétányira lévő turisztikai attrakciónk, hisz a főtértől alig pár lépésre, a zöld domboldalon hangulatos pincék nyílnak a kis utcácskákról, amelyek hétről-hétre megtelnek élettel, változatos boros és gasztronómiai programokat kínálva az újraéledő, korábban méltatlanul elfeledett egykori vigalmi negyedben. És még mindig az Avason, a pincéktől pár lépésnyire ott a nemrég megújított Horváth-tető, amely egyszerre kínál programokat a kutyás gazdiknak, az extrém sportolóknak, a gyerekes családoknak és a napozni, megpihenni, egy kicsit csak üldögélni, vagy sétálni vágyóknak.