A hazai tömegeket vonzó programok egyike a Mohácsi Busójárás. A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. 

Mohácsi Busójárás 2024.02.08 – 02.13.

Kétségkívül a leglátogatottabb  a vasárnapi programok sora, köztük a Busófelvonulás és avatás. 

  • Az ország szinte minden tájáról érkeznek elűzni a telet, erre készül a Máv Csoport is. A könnyebb hazajutás érdekében a Pécs–Villány–Magyarbóly és a Villány–Mohács vonalon módosították a menetrendet. A Volánbusz pedig közvetlen „Busó-expressz járatokat indít a fővárosból Mohácsra.
  • A menetrendtől eltérően a Magyarbolyról Pécsre 20:14-kor induló vonat utasainak Villány állomáson másik szerelvényre kell átszállniuk. A Mohácsról 19:50-kor induló vonat több kocsival Pécsig közlekedik, így az utasoknak Villányban nem kell átszállniuk másik vonatra.  
A busó, a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett, birkabőrcsuklyás maszkot viselő alak. 

A Volánbusz közvetlen járatokat indít a fővárosból Mohácsra: a „Busó-expressz járatok” február 10-én és 11-én – 1131-es jelzéssel – 7:05-kor, illetve 9:05-kor indulnak a budapesti Népliget autóbusz-állomásról. A Baranya vármegyei járásközpontból szombaton 15:35-kor és 18:35-kor, vasárnap 15:35-kor, 17:35-kor és 18:35-kor indulnak az expresszjáratok Budapestre. A járatokon a Volánbusz belföldi díjszabása érvényes – kiegészítő jegy megváltása mellett. A szükséges menetjegyeket érdemes elővételben megvásárolni.

(forrás, fotó: mavcsoport.hu, Mohácsi Busójárás Hivatalos Facebook oldala)