Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Fákat döntött ki és tetőket rongált meg a péntek esti vihar

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elsősorban a déli országrészben okozott károkat a pénteki vihar, 323 tűzoltói beavatkozásra volt szükség: szél és jég okozta épületkárok, leszakadt villanyvezetékek, valamint utakra, kerítésekre, háztetőre dőlt fák miatt hívták a tűzoltókat. 

A tűzoltóknak Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében adta a legtöbb munkát a vihar.

Baranya vármegyében Kákics, Marócsa, Drávafok, Csányoszró, Birján, Okorág és Hirics településen csaknem 150 épületben okozott károkat a jégeső. Csányoszrón egy családi ház lakhatatlanná vált, az ott lakó 8 embert az önkormányzat helyezte el. Az épületkárok mellett 70 esetben kidőlt fákhoz, letört ágakhoz riasztották a baranyai tűzoltókat.  A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a helyzet kezelésére operatív törzset hozott létre, amely péntek óta irányítja a viharkárok felszámolását. Baranya vármegyébe 24 tűzoltót és 6 tűzoltóautót vezényelnek át Somogy, Tolna és Bács-Kiskun vármegyéből, hogy szombaton részt vegyenek a károk felszámolásában.

Bács-Kiskun vármegyében a tűzoltókat Tompa, Katymár, Hercegszántó, Tataháza térségébe riasztották úttestre, épületekre, vezetékekre dőlt fákhoz. Katymáron egy rehabilitációs otthon tetejére dőlt egy diófa, amit már eltávolítottak, az otthon működését nem befolyásolta az eset.

Békésben a kidőlt fák mellett a felgyülemlett esővíz okozott gondokat. A legtöbb beavatkozásra Nagyszénáson és Pusztaföldváron volt szükség. Pusztaföldváron egy általános iskola és óvoda tetejére dőlt egy fa.

Csongrád-Csanád vármegyében Makó, Szeged, Mórahalom és Hódmezővásárhely környékéről érkeztek a bejelentések. Szegeden a Napraforgó utcában villám csapott egy melléképületbe, amelynek a teteje 3 négyzetméteren égett, a tűzoltók oltották el a tüzet.

A déli országrészben több fa is elektromos vezetékekre dőlt, emiatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében pénteken több ezer fogyasztónál szünetelt az áramellátás, ez szombat reggelre néhány százra csökkent.

A tűzoltók folyamatosan dolgoznak, megtisztítják a sérült vezetékek környékét a kidőlt fáktól, hogy a szolgáltató szakemberei hozzáférjenek és helyreállítsák az ellátást.