Falevéllel fűteni?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy német önkormányzat azon dolgozik, hogyan lehetne az őszi lehullott levelekből pelletet előállítani, ami alkalmas lehet fűtésre.

A németországi Reichenbachban az önkormányzat elkezdte fűtésre használni a parkokban lehullott falevelekből készült pelletet. Ezzel tesztelik az új fűtőanyagot az épületek fűtésére. 

A kutatók azzal az ötlettel álltak elő, hogy ősszel összegyűjtik az utcákról és terekről a megsárgult leveleket, és ahelyett, hogy a szemétre kerülne, inkább megpróbálják fűtésre használni. Norbert Döring, a kutatócég vezetője szerint ez akár megfelelő kiút lehet az energiaválságból. A betakarított leveleket két lépésben szárítják, levegőztetik, őrlik, majd pelletté préselik, amely a kazánokba kerül. Mindezt egy olyan gazdaságban végzik, ahol erre a célra egy kisérleti feldolgozósor épült – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Egyelőre még hiányoznak az erőforrások és a speciális berendezések, de Reichenbach önkormányzata pályázott a projekt fejlesztésére. A technológia még nem tökéletes, de elképelhető, hogy járható lesz ez a út.