Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

Szarvasgombát loptak

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy németországi karácsonyi vásárból, Konstanzban feltehetőleg éjszaka törték fel az árus standját a tolvajok.

Több kiló gombát vittek el a tolvajok. Az egyik legdrágább ehető gombafajta azért kerül sokba, mert a föld alatt nő, és meglehetősen nehéz termeszteni, betakarítani. A gombaszedéshez általában disznókat vagy akár kutyákat is használnak, amelyek kiszimatolják és kitúrják a a földből a gombát.

Az agrarszektor.hu-n az olvasható, hogy az ára a fajtától függ. A annak ritkaságától, minőségétől, különleges ízélményétől függ. Kilója 25.000 és 500.000 Ft között mozog, ám egyes esetekben az igazán nagy, ritka darabokat még ennél magasabb áron, akár több tízmillió forintos értékben is értékesíthetik, elárverezhetik. A szarvasgomba árának meghatározásakor számít a fajta mellett a méret, a külalak (szabályos vagy szabálytalan), a szarvasgomba érettsége és hogy találhatóak-e rajtuk felületi sérülések. Habár a szarvasgomba ára magas, azt is hozzá kell tennünk, hogy egy nagyobb étkezéshez is elég egyetlen, apró darabka, így magánszemélyként abszolút nem érdemes a kilós árával foglalkozni.

A gyakorinak mondható nyári szarvasgomba ára néhány évvel ez előtt, 2011-ben mindössze egy hét leforgása alatt megduplázódott: a nagyobb darabokból összeválogatott kilónkénti ára majdnem elérte az 1.000.000 Ft-ot!