Kezdőlap BORSOD Borsod - Gazdaság

Falugondnoki szolgálat Nagybarcán

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos az ünnepélyes átadón elmondta, hogy az országon belül csak Borsodban már hatvan szolgálati házat adtak át. 

A Magyar Falu Program keretében falugondnoki szolgálat indult május 2-án, pénteken Nagybarcán. Átadták a falubuszt és a program keretein belül épített szolgálati házat is.

Tóth-Péter Zoltán polgármester, Gyopáros Alpár a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Demeter Zoltán fideszes országgyűlési képviselő az átadó ünnepségen.

A kormánybiztos arról tájékoztatott, hogy a Magyar Falu Programmal demográfiai fordulatot is szeretnének elérni. 

Szülessen minél több gyermek a falvakban – fogalmazott Gyopáros Alpár, aki arra bíztatta a szolgálati ház leendő használóját, hogy alapítson ott családot, mert az ingatlan kiválóan alkalmas rá.

A falugondnoki szolgálatról elmondta, hogy amikor elindították, az állami támogatást a maximum 600 lelkes települések vehették igénybe. Az ennél kicsit népesebb települések azonban egymás után jelezték, hogy szeretnének ilyen szolgáltatást.

Ezért döntött úgy a kormány, hogy ezt a 600 fős határt először 800-ra, majd tavaly 1000-re emelte. Ennek köszönhetően jöhetett létre most Nagybarcán is ez a szolgáltatás, amelynek egyik fontos eleme a falubusz.

Nemcsak falubuszokat adnak és az érintettek körét bővítik, hanem az állami támogatás mértékét is. Amikor a falugondnoki szolgálat elindult, akkor a települések évi 2,5 millió forintot kaptak, ami mára 4,5 millió forintra emelkedett.

Országosan már több mint 1200 falubuszt, illetve tanyabuszt sikerült beszerezni az elmúlt néhány évben.

/Fotó: MTI/Vajda János/