Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ürülék kutatással érnek célba. Számos védett faj állományőrzésében játszanak szerepet a keresőkutyák. A teljesség igénye nélkül: rákosi vipera, parlagi sas. 

A kutyák képesek kiszimatolni az egyedek maradványait, ürülékét, szőrét, vérét és vizeletét, amikből a szakemberek mintát vesznek, és laboratóriumban kivizsgálják azokat.

A vizsgálatokból pedig kimutatható az esetleges mérgezés. Sőt, a kereső kutyák igazából magát a mérget is képesek kiszimatolni, ezzel viszont segítik a fajmentést.  

A mérgezéses esetek a Bükki Nemzeti Park területén is egyre nagyobb problémát jelentenek. Laboratóriumi vizsgálatok során megállapították, hogy egyesek kutyabetegségekkel fertőzött csalétkeket tesznek ki farkasok csapdáira.

 

Gondoltad volna? A környezeti bűnözés "népszerű"

A WWF Magyarország és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület keretein belül zajló LIFE SWiPE projekt a környezeti bűnözéssel foglalkozik. 

Ez a szervezett bűnözés negyedik legjövedelmezőbb formája. 

Az elkövetők legfontosabb célja,  hogy a mérgezések, elejtések fékezzék a kereskedelmet.

Ürülék után kutatva

A Bükki Nemzeti Park területén jelenleg körülbelül 30-35 farkas él. A kiképzett keresőkutyák azok ürülékét keresik. 

Eddig két lelőtt farkas esetének kivizsgálásában vett részt a csapat, az egyik esetnél a kutya sikeresen meg is találta a helyszínt, ahol vélhetően lelőtték az állatot.

A cél érdekében és a mérgezések csökkentésében közösen tesznek vadászok, állattartók, nemzeti parkok, erdészek. De segíti az ügyet a rendőrség, a bírói társadalom, ügyészek és egyéb társhatóságokkal is.

(fotó: illusztráció)