Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Országgyűlés a héten elfogadta azt a törvényt, amely szerint 2023. februárjától a gyógynövényes hevítőrudakat is csak dohányboltokban lehet majd kapni, mert zárjegyes termékek lesznek.

December 7-én az Országgyűlés 136 igen, 28 nem és 29 tartózkodó szavazattal elfogadta az egyes bányászati és gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt, amelynek több részlete is érinti a Nemzeti Dohányboltokat. Ennek értelmében február 1-től a dohányt nem tartalmazó, gyógynövény alapú hevítőrudas termékek is már csak a Nemzeti Dohányboltokban lesznek kaphatóak. A készleten lévő zárjegy nélküli termékeket 150 napos átmeneti időszakban értékesíthetik az eladók.

Jövőre több változás is érinti a dohányosokat

Egy doboz cigi akár háromezer forint is lehet 2023-tól. Azonban nem csupán ez lesz az egyetlen változás. A dohánytermék-kiskereskedők valamennyi termékből típusonként, márkajelzésenként, valamint – ha ilyen van – a márkajelzések minden alfajtája után egyet-egyet a dohányboltban a pultvonal felett, illetve az elkülönített helyen belül a fogyasztók számára jól láthatóan kell kihelyezni. Az egységes csomagolásban forgalomba kerülő dohánytermékből viszont elegendő az adott márkajelzés egy alfajtáját kihelyezni. Jövő év októberétől nem lehet majd ízesített hevített dohányterméket sem kapni már.

Ha a dohánybolt három éven belül kétszer fiatalkorút szolgál ki, akkor elrendelhető az üzlet 30 napos bezárása.