Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Fellibbent a fátyol a Prokofjev maratonról

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hetven éve elhunyt Prokofjev életművének szenteli 2023-as maratonját a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar.

Mostantól már nyilvános a műsor

Szergej Prokofjev Mozarthoz hasonlóan csodagyerekként már ötévesen komponált, később az Egyesült Államokban és Párizsban élt, végül életének utolsó tizenhét évét a Szovjetunióban töltötte. Kalandos életét a szélsőségek és küzdelmek jellemezték.

2008 óta tart már a maraton

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar attól az évtől számítva, minden évben megrendezi a maratont, amely egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatja be. Randevúzhatott már a közönség Bartók Bélával, de Bach és Bernstein is kapott már főszerepet. Beethoven például kétszer is.

A 2023-as esztendő az orosz zeneszerzőé

1953-ben elhunyt Szergej Prokofjev szimfóniák, versenyművek, kamarakompozíciók és zongoradarabok szerzője volt. A program így meglehetősen gazdagnak ígérkezik. 

A teljesség igénye nélkül: Az Üvegteremben zeneakadémisták várják ingyenes koncertekre az érdeklődőket, az Előadóteremben pedig emlékezetes müpabeli előadások kelnek életre a vásznon, valamint Szergej Eisenstein azon legendás filmjeit vetítik, melyeknek Prokofjev szerezte a zenéjét. A maratoni koncertsorozat családi programmal kezdődik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: a Budapesti Vonósok a Péter és a farkas című szimfonikus mesét adja elő Lakatos György narrációjával. Előadásukat a Farkas Róbert vezette MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje követi, műsorukon Prokofjev hét szimfóniája közül a legnépszerűbb Ötödikkel.

Részletes program elérhető a Müpa, illetve a Budapesti Fesztiválzenekar honlapján.

(fotó:zoutmagazine)