Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat. 

A csalók vásárlóként tüntetik fel magukat az adásvételi oldalon, majd közlik az eladóval, hogy egy népszerű csomagküldő szolgáltatás igénybevételével szeretnék átvenni a kiválasztott terméket – olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság főkapitányság közleményében. Ezután küldenek az apróhirdetés feladójának üzenetben egy hamis linket, ahol elintézhetik a fizetést és a csomagfeladást.

Amikor az eladó megnyitja a linket, akkor a "vevő adatait", illetve egy "Fizetés elfogadása" vagy "Pénzeszköz átvétele" feliratú gombot lát, amelyre rákattintva megjelenik a bankok listája. Ezek közül kiválaszthatja a saját bankját, majd egy  annak az internetbanki bejelentkező oldalára megtévesztésig hasonlító oldalra jut.

Ezen a hamis honlapon a felhasználónév, jelszó, vagy akár SMS-kód megadásával a csalók megszerzik azokat az adatokat, amelyekkel azután már jogosulatlan tranzakciókat kezdeményezhetnek – jelezték.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kihangsúlyozta: minden esetben fontos, hogy ha hirdetőként valaki ilyen linket kap, ne kattintson rá, védje saját adatait a bűnözőkkel szemben.