Kezdőlap BORSOD Borsod - Kultúra

Filmvetítések a Föld Napja alkalmából

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon 1990 óta rendezik meg a Föld Napját minden év április 22-én.

Ezen a jeles napon az emberek világszerte különféle eseményeket rendeznek, amelyekkel igyekeznek felhívni a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Ebből az alkalomból 2023. április 20-26. között 17:00-től a CINE-MIS Nonprofit Kft. által üzemeltetett Művészetek Háza Béke Art Mozitermében a Jóreménység-sziget című magyar film lesz látható.

A Jóreménység-sziget valós eseményeken alapuló inspiráló történet a magány erejéről, a kitartásról, az álmokról, a természetbe való elvonulásról, apa-fiú kapcsolatáról és az elengedésről.

magyar kalandfilm, 128 perc, 2022 (12 éven aluliak számára nem ajánlott)

Rendező és forgatókönyvíró: Ljasuk Dimitry

Szereplők: Ljasuk Dimitry, Baranyák Béla, Dorogi Fernanda, Molnár Barnabás

A főszereplő a világjárvány idején úgy dönt, hogy önkéntes karanténba vonul egy apró lakatlan szigetre a Tisza-tavon. A szigeten egy kis kunyhó áll, amit még édesapjával épített évekkel korábban, de álmukat nem tudták befejezni, mert az apa időközben meghalt. A fiú ki akar szakadni a mókuskerékből, szembe akar nézni magával, ezért hét év után visszatér a szigetre.

A kalandnak tűnő kezdet után azonban hamar próbára teszi a magány, ami rávilágít gyengeségeire és félelmeire. A csodálatos természet, a Tisza gyógyító ereje, a nomád élet és apja régi tanításai szépen lassan megváltoztatják az értékrendjét. Megérti mi az, ami igazán fontos az életben és mi az, ami nem. Megtapasztalja az igazi szabadságot és az egyszerű boldogságot. Valami mégis hiányzik az életéből. Fél év elteltével egy jó és egy rossz hírt kap a szigetre érkező paptól, aminek a hatására végleg szembe kell néznie az elengedéssel…