Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A díszaulában május 24-én, szerdán este 18:00 órakor kezdődő hangversenyen közismert filmek jellegzetes hangulatú főcímzenéit szólaltatja meg a Sereg János Ifjúsági Koncert Fúvószenekar.

A népszerű és kevésbé közismert filmzenékből összeállított zenei programot az együttes vezetője, egyben az est karmestere, Ács Gyula állította össze, részben hangszerelte és írta át fúvószenekari megszólalásra Enrico Morricone (A profi), John Williams (Phantom menace – StarWars, Schindler listája) és Mikael Tariverdijev (A tavasz 17 pillanata) műveiből.

A főcímzenék mellett felhangzik Leonard Bernstein Pulykalovaglás című darabja, amely egy westernparódiában hangzott el, valamint a virtuóz hangszertudást megkívánó Rimszkij-Korszakov klasszikus mű, a Dongó.

– A Dongó nagyon sok filmben szerepelt kísérőzeneként, de a legtöbben talán a Tom és Jerry rajzfilmből ismerhetik – tudtuk meg Ács Gyulától. – Nagyon nehéz, virtuóz darab, amit szólóklarinétra írtam át. Egy ötödéves, a Zeneakadémiára felvételiző növendékünk adja majd elő, zenekari kísérettel.

A karmester elmondta, hogy Lányi Ernő Kuruc indulója is lényegében filmzene. Az 1920-as évek vége felé készült egy Rákócziról szóló némafilm, aminek ez az induló volt zongorán a kísérőzenéje. Ennek a Szigeti Ferenc által meghangszerelt változatából sok minden kimaradt, Ács Gyula viszont meghangszerelte a teljes művet, így ez a kifejezetten magyaros verbunkos típusú muzsika egészében hangzik majd fel a záróhangversenyen.

A II. Miskolci Egyetemi Tavaszi Fesztivál záróhangversenyén fellépő Sereg János Ifjúsági Koncert Fúvószenekar a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kara és a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium növendékeiből áll. Fellépésük lényegében vizsgahangverseny, amikor a diákok hangszeres tudásuk legjavát adják.

Az est tervezett programja

  • Lányi Ernő: Kuruc induló
  • John Williams: Schindler listája
  • Rimszkij Korszakov: Dongó
  • Leonard Bernstein: Pulykalovaglás
  • Mikael Tariverdijev: A tavasz 17 pillanata
  • Enrico Morricone: A profi
  • John Williams: Phantom menace (StarWars)

/Nyitókép: Próba a Zenepalotában/