Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A tervezet szerint a 16 évnél fiatalabbak nem használhatnának közösségi oldalakat.
A floridai törvényhozók január 24-én egy olyan törvényjavaslatot terjesztetek elő, ami megtiltaná a közösségi oldalaknak, hogy 16 éves kor alatt regisztrált felhasználói legyenek, a többi felhasználónak pedig igazolnia kellene az életkorát.

Ezenkívül a platformoknak kötelességük lenne törölni a 16 éven aluli felhasználóiknak fiókjait, ahhoz pedig, hogy a többi  felhasználó életkorát ellenőrizni tudják „nem kormányzati, független, a közösségi médiaplatformhoz nem kapcsolódó harmadik fél” szolgáltatásait kellene igénybe venniük. A törvénytervezetet a floridai képviselőház 106-13 arányú, kétpárti szavazással fogadta el, következő lépésként a republikánusok által ellenőrzött szenátus elé fog kerülni.

„A közösségi médiából származó dopaminhatások olyan szintű függőséget okoznak, mint a fentanil. Még a legelkötelezettebb szülőnek vagy a legfelkészültebb tinédzsernek is nehéz bezárni az ajtót ezek előtt a függőséget okozó funkciók előtt" – mondta Fiona McFarland, a törvényjavaslatot támogató republikánus állami törvényhozó szerdán a képviselőházban. 

Vivek Murthy, az Egyesült Államok főorvosa tavaly figyelmeztetést adott ki a közösségi média gyerekekre leselkedő veszélyeiről. Bár szerinte több kutatásra van szükség a hatások teljes megértéséhez. 

„Számos jel utal arra, hogy a közösségi média a gyermekek és serdülők mentális egészségét és jólétét is komolyan károsíthatja"– mondta. 

A törvénytervezet azonban nem részletezi, hogy pontosan mely platformok használatát tiltanák be a fiatalabb korosztály számára, bár kiemeli, hogy minden olyan oldalra vonatkozna, ami „függőséget okoz, káros funkciókat használ, vagy bármilyen olyan elemet tartalmaz, aminek a célja, hogy a felhasználónak kényszeres igénye legyen a platform használatára.” 

Nem Florida az első állam, amely ilyen irányú lépéseket tesz, tavaly Utah állam a 18 év alattiaknak csak szülői beleegyezéssel engedi a közösségi média követését, de este fél 11 és reggel fél 7 között tiltja a használatát.