A magyar autóbusz budapesti és miskolci utasai közül már 35-en Magyarországon vannak, a szlovák kórházakban még 23 utast kezelnek.

Ahogyan arról korábban már írtunk, a buszon összesen 13 miskolci utazott, nagy részük egy Martinkertvárosi nyugdíjas klub, illetve baráti társaság tagjai.

Közülük a legsúlyosabb sérült egy 75 éves hölgy, aki az első ülésen utazott.

A szlovák országos rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a baleset vizsgálata még tart, annak okáról egyelőre nem nyilatkoznak, nem adtak hivatalos tájékoztatást – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

A könnyebben sérült 37 utas közül 18-an még hétfőn késő délután, egy, az eredeti buszt is biztosító cég által küldött mentesítő járattal hazaérkeztek. Rajtuk kívül 17-en, akik gyors orvosi ellátást kaptak, szintén hazaindulhattak az éjjel egy másik busszal, így már összesen 35-en vannak Magyarországon az utasok közül.

Hat szlovák kórházban – három pozsonyi, valamint a nagyszombati, a szakolcai és a malackai kórházakban – 23 utast ápolnak még különböző súlyosságú sérülésekkel.

Közülük heten vannak intenzív osztályon, de jelenleg senki sincs közvetlen életveszélyben – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a kórházban ápolt többi sérült között vannak, akik műtétre várnak, és olyanok is, akiket megfigyelésre tartanak bent.

Menczer Tamás arról is beszélt, hogy a tragikus baleset után a pozsonyi magyar nagykövetségen dolgozó kollégái azonnal a helyszínre mentek és ott addig segítettek, amíg indokolt volt. Amikor világossá vált, hogy melyik kórházakba viszik a betegeket, az intézményekbe is mentek velük.

Elmondta, hogy a könnyebb sérültek fel tudták venni a kapcsolatot családjaikkal, de a súlyos sérültek beazonosítását nehezítette, hogy az utaslista a roncsban maradt, és volt, akit eszméletlenül, iratok nélkül vittek kórházba. Hétfő estére azonban sikeresen azonosítottak mindenkit, és azt is kiderítették, hogy kik milyen diagnózissal kerültek kórházba, így tudták tájékoztatni a családokat állapotukról.

Menczer Tamás köszönetet mondott a magyar diplomaták, valamint a szlovák mentők, orvosok, tűzoltók, rendőrök munkájáért és kitért arra is, hogy az Országos Mentőszolgálat is felajánlotta segítségét a betegek hazaszállításában.

/Nyitókép: MTI/