A világ 52 országa rendelkezik ilyen strandokkal. Az összehasonlításban Spanyolország 30 éve végez folyamatosan az élen. Idén Görögország és Törökország követik a sorban.

A "kék zászlós strand" jelző egy nemzetközi címkére utal, amit olyan strandoknak és kikötőknek ítélnek oda, ahol megfelelnek a szigorú környezetvédelmi, oktatási és biztonsági kritériumoknak. A Kék Zászló programot a Környezeti Oktatásért Alapítvány (FEE) működteti, és világszerte elismerik a magas környezetvédelmi előírások és a fenntartható turizmus szimbólumaként.

A legtöbb strand – 159 – a kelet-spanyolországi Valencia tartományban található, a Földközi-tenger partján, amelyet a dél-spanyolországi Andalúzia követ 156-tal. Harmadik helyen (25) az észak-nyugaton fekvő Galicia végzett. 

Az elismerést 38 éve ítélik oda

Hét strand folyamatosan a legjobbak között van, megfelel a kritériumoknak: közöttük van például a playa Sant Joan Alicantéban, a playa La Fossa Calpéban vagy a playa Nord Gandíában – írja a travelo.

A sportkikötők értékelésében Spanyolország a harmadik helyet szerezte meg Hollandia és Franciaország után. 102 magas minősítésű hajóállomása közül a legtöbb, 23 Katalóniában található.

(forrás, mti, travelo, fotó: pixabay)