Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Gerald Durrell születésnapját ünnepelte az állatkert a hétvégén

Gerald Durrell, a Családom és egyéb állatfajták írója, több faj megmentője 1925. január 7-én látta meg a napvilágot.

A népszerű író, zoológus és állatkerti szakember Jersey szigetén 1959-ben megnyitott állatkertjével új időszakot teremtett a természetvédelemben és az állatkertészetben egyaránt: megalkotta ugyanis a korszerű, a természetvédelmet középpontba helyező állatkerti szemléletet, amely azóta is a mai állatkertek működésének az alapja.

A miskolci Állatkert szoborparkjában egy mellszobor őrzi emlékét, amely 1998-ban a világon elsőként került felavatásra. Az emlékművet Dr. Lee Durrell, Gerald özvegye is megcsodálta, amikor 2019-ben Miskolcra is ellátogatott.

Gerald Durrell Indiában született, majd gyerekkorában több évet élt családjával Korfu szigetén. Itt kezdődött egész életen át tartó szenvedélyes kapcsolata a természettel. 1945-ben kezdett el dolgozni az angliai whipsnade-i állatkertben, ahol azonban csak egy évig maradt. Ezt követően Afrikába és Dél-Amerikába szervezett állatgyűjtő expedíciókat, ahol európai állatkertek számára fogott be állatokat. Ezen expedíciók közben fogalmazódott meg benne az a gondolat, hogy létrehozzon egy olyan állatkertet, amelyet a természetben a kipusztulás által fenyegetett állatok szaporításának szentel. Terve 1959-ben vált valóra, amikor Jersey szigetén megnyitotta azt az intézményt, mely megalapozta a mai, modern állatkertek természetvédelmi szerepvállalását.

Gyermekkoráról, állatgyűjtő expedícióiról és a Jersey szigeti állatkertjéről szóló könyvei révén széles körben ismertté vált természetvédelmi munkássága.(Korfu-trilógia – Családom és egyéb állatfajták – Madarak, vadak, rokonok – Istenek kertje)