A miskolctapolcai pincében három munkás halt meg tavaly augusztusban.

A vádirat szerint a vádlott 2022 júniusában kötött vállalkozási szerződést megbízójával egy miskolci ház alatt lévő pince kibővítésére és felújítására.

A kivitelezési munkálatok elvégzésére szóbeli megállapodást kötött három dolgozóval, azonban számukra nem biztosított megfelelő egyéni védőeszközöket, nem tartott munkavédelmi oktatást, a pincerészt pedig nem látta el megfelelő dúcolásokkal vagy megtámasztásokkal – olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség közleményében.

A férfi 2022. augusztus 31-én azt a feladatot adta a dolgozóknak, hogy kéziszerszámokkal és bontókalapáccsal végezzék el a pinceág formai kialakítását. A pincefödém munka közben azonban beomlott, és a boltozatból leszakadó kőzetdarab maga alá temette az ott dolgozó három férfit. Mindhárman a helyszínen életüket vesztették.

A főügyészség közleménye szerint a vádlott a kivitelezés megkezdése előtt nem győződött meg az építmény állékonyságának megfelelőségéről, arról, hogy előzetesen készült-e geológia, hidrológiai és talajmechanikai vizsgálat, nem készített kivitelezési, egészségvédelmi és biztonsági tervet, valamint nem gondoskodott a leeső tárgyak elleni védelemről sem.

"A vádlott mulasztásai közvetlen ok-okozati összefüggésben álltak a három sértett halálát okozó balesettel" – írta a főügyészség, amely vádemelésében fogházbüntetést, pénzbüntetést és foglalkozástól eltiltást indítványozott a büntetlen előéletű férfival szemben.

(Nyitókép: katasztrofavedelem.hu/Dojcsák Dávid tűzoltó százados)