Kezdőlap BORSOD Borsod - Gazdaság

Hamarosan újranyithatja kapuit az edelényi kastély

A kastély üzemeltetését június 15-től jövő év május 15-ig Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata látja el. A magyar állam ehhez 270 millió forint forrást biztosít.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés szerdai ülésén elfogadta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. együttes javaslatát az Edelényi Kastélysziget üzemeltetésének átadásáról. A határozott idejű megállapodás lejárta után lehetőség van folytatni a megkezdett együttműködést.

Demeter Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője a kastély jövőjével kapcsolatban elmondta: felvetődött az épület bezárásnak gondolata is, de folyamatosan arra törekedtek, hogy a műemléképület a jövőben ismét zavartalanul tudjon működni, hiszen az a régió egyik legfontosabb turisztikai látványossága.

Hozzátette, ennek érdekében egyeztetni kezdett az ÉKM-mel, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnökével.

Bánné dr. Gál Boglárka (Fidesz-KDNP) közgyűlési elnök ígéretet tett arra, hogy jó gazdái lesznek a vármegye egyik kiemelt turisztikai értékének. 

Megjegyezte, a vármegyében lévő várak és kastélyok jelentős része – köztük az Edelényi Kastélysziget – az elmúlt időszakban több mint 22 milliárd forintból megújult. A döntésről azt mondta: önkormányzatuk felelősen és a vármegye érdekeit szem előtt tartva vállalta el az üzemeltetési feladatot, és készen állnak előrevinni azokat a folyamatokat, amelyek a vármegye fejlődését szolgálják.

/Nyitókép forrása: Facebook/Edelényi kastélysziget/