Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében a Schauspielhaus Zürich társulata, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégszerepel a Miskolci Nemzeti Színházban.

A Schauspielhaus Zürich társulata április 21-én, pénteken és április 22-én, szombaton A sírás (A sejtés) című előadással, Christoph Marthaler rendezésével érkezik Miskolcra. A miskolci színház közleménye szerint a svájci társulat német nyelvű produkcióját magyar felirattal láthatja a közönség, így annak sem kell kihagynia az előadást, aki nem beszéli a nyelvet.

A darabban öt gyógyszerész mindennapi élete látható, akik a patikában dolgoznak, azonban felbukkan egy rejtélyes férfi, aki próbál letelepedni a gyógyszertárban. A közlemény szerint Christoph Marthaler számára különleges az előadás, egyrészt mert mindig is szerette Dieter Roth irodalmi munkásságát, és most végre lehetősége nyílt, hogy egy egész estés előadást hozzon létre a svájci művész szövegalapanyagból, másrészt azért, mert a pandémia több hónapra megakadályozta a produkció bemutatását.

Május 3-án, szerdán láthatja a közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház Silviu Purcărete rendezte Macbettjét, amely „komplex formában” mutatja be Eugene Ionesco darabját Helmut Stürmer látványvilágával és Vasile Sirli zenei világával.

A színészek játéka a humor eszközével segít mélyebb betekintést nyerni a dráma által felvetett kérdésekbe. Demeter Kata, a Kolozsvári Állami Magyar Színház irodalmi titkára szerint Ionesco darabja Shakespeare alkotásától eltérően egy abszurd, kísérleti színdarab, amely „a hatalom életveszélyes vonzásáról szól”.

Május 4-én, csütörtökön szintén a kolozsvári társulat előadásában lesz látható az Állatfarm Puskás Zoltán rendezésében. A kolozsvári színház egy új megközelítést választott a történet bemutatásához egy olyan művet létrehozva, amely megtestesíti az eredeti regény lényegét, de egyedülálló módon mutatja be a történetét.

A vajdasági rendező adaptációjában azt az ironikus humort részesíti előnyben, amely az életszerű helyzetekből fakad. Az előadás szövegváltozatát Lénárd Róbert készítette, zenéjét Erős Ervin és Klemm Dávid szerezte. A huszonegy dalt felsorakoztató előadás zenei világában a musical és a rockopera műfaja ötvöződik.

/Nyitókép: Facebook/Miskolci Nemzeti Színház/