November 17-én, a koraszülöttek világnapján a világ nagyvárosainak egy-egy szimbolikus épületét, köztük az Empire State Buildinget, a Niagara-vízesést vagy a müncheni Olimpiatornyot lila fénnyel világítják ki.

Magyarországon évente minden tizedik, vagyis 8000 gyermek születik idő előtt, amely mára népbetegségnek számít.

Koraszülöttnek a 37. hét előtt születettek babák számítanak, de hasonlóan veszélyeztettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők. Az extrém koraszülött babák élete megszületésüket követően az első napokban, hetekben, hónapokban komoly veszélyben van és túlélési esélyük és a későbbi életminőségük alakulása fizikai állapotukon túl a megszületés körülményeitől, a PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztály gyakorlatától és lehetőségeitől is nagyban függ.

A kampányszín a reményt, az érzékenységet, az együttérzést, a hitet és a bátorságot szimbolizálja. A magyar Koraszülöttekért Országos Egyesülete 2012 óta emlékezik meg ilyen módon a koraszülöttek világnapjáról.

Miskolcon évek óta a város számtalan pontjáról jól látható Avasi kilátót éri ez a megtiszteltetés, így csütörtökön ismét lilába „öltözik” a város ikonikus jelképe.