Kezdőlap KIEMELT

Húsvéttól szezonális infoponttal várják a kirándulókat Miskolctapolcán

Újabb helyen kaphatnak naprakész információt a Miskolcot felkereső turisták.

A Miskolcot felkereső turisták informálásáról a MIDMAR Kft. által működtetett Tourinform Miskolc iroda gondoskodik hosszú évek óta. Az iroda a belváros sétálóutcájának frekventált helyén található, amit sokan személyesen is felkeresnek, viszont a település földrajzi adottságaiból fakadóan jelentős azon vendégek száma is, akik nem jutnak el ide a miskolci tartózkodásuk során – olvasható az iroda közleményében.

Ezen a helyzeten változtat a város turizmusmarketingért felelős cége azzal, hogy „elébe megy” a turistáknak és a legnagyobb szálláshely kapacitással rendelkező városrészben, Miskolctapolcán nyit szezonális információs pontot. A Miskolctapolcára érkezők főként pihenéssel, az Európa hírű Barlangfürdő vagy az Ellipsum Élményfürdőben tett látogatással töltik az idejüket és sokan az idő rövidsége miatt vagy friss információk hiányában nem éreznek késztetést arra, hogy a belvárosba vagy Lillafüred irányába is ellátogassanak. Bár a digitalizáció egyre nagyobb teret hódít a turizmusban – hiszen a turisztikai weboldalakon kívül applikációk, digitális kijelzők, VR élmények, közösségi csatornák is segítik a turisták tájékozódását – még mindig fontos és hiteles a helyi szakemberek személyes tájékoztatása is.

Miskolctapolca védett ősparkja 2023-ban újult meg, melynek meghatározó eleme volt a Barlangfürdőhöz vezető Barabits sétányon kialakított egységes megjelenésű pavilonsor. A pavilonok egyikében kapott helyet a szezonálisan, április elejétől október végéig működő turisztikai információs pont, ahol lehetősége lesz a turistáknak a nyelveket beszélő informátoroktól segítséget kérni.

A MIDMAR Kft. közleményében azt is kiemeli, hogy szezonon kívül heti 6 napon, míg főszezonban a hét minden napján nyitva lesz az infopont. Az irodában nemcsak térképek, többnyelvű információs anyagok érhetők majd el, hanem lehetőség lesz Miskolc Pass turisztikai kártyák és szuvenír tárgyak megvásárlására is. Az infopont a húsvéti hosszú hétvége minden napján várja vendégeit.

A lillafüredi kisvonat állomáson már régóta üzemel nyaranta információs pont és jó pár évig a Miskolctapolca Barlangfürdő előcsarnokában is a Tourinform iroda munkatársai segítettek a turistáknak, ami jól fémjelzi a turizmus fontosságát Miskolc életében. A város Tourinform irodája hosszú évek óta a legjobb szakmai munkát végző irodák között van országos szinten és tagja a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közel 100 Tourinform irodát tömörítő szakmai hálózatának. Az MTÜ egy összetett minőségértékelési rendszerben folyamatosan figyeli és értékeli az irodák szakmai teljesítményét. A legutolsó, 2023. június 30-án zárult, 2022-2023-as vizsgált időszakban a miskolci Tourinform 100 %-os teljesítményével ismét az ország legjobbjai közé került, és minden olyan kritériumnak is eleget tesz, amelyet a kiválóan teljesítő irodáktól elvárnak – írják a közleményben. Az értékelés kiterjed többek között a munkatársak szakmai felkészültségére, helyismeretére, nyelvtudására, a szolgáltatások mennyiségére és minőségére, az iroda rendezettségére, a kiadványkínálatra is.

Mint azt a MIDMAR Kft. is kemeli, mindezt különböző módokon ellenőrzik; évente több alkalommal végeznek próbavásárlásokat – személyesen, telefonon és írásban is. A fentieken kívül természetesen nem csak az ügyfélszolgálati teljesítményt vizsgálják, hiszen az irodahálózat rengeteg háttérmunkában is részt vesz; pl. a Tourinformok végzik egyes turisztikai adatbázisok kezelését és aktualizálását – a miskolci iroda adatgyűjtő területe több mint félszáz települést foglal magába, ami az országos átlag feletti mennyiség.

Az irodát 2023-ban 15 946 fő (ebből magyar: 13 089 fő, külföldi: 2857 fő) kereste fel, idegenvezetést 63 alkalommal tartottak. A tavalyi évben 2473 vendég Miskolc Pass 2588 db Miskolc Pass turisztikai kártya értékesítésére és 8838 db Miskolc Pass Classic lakossági kártya értékesítésére és megújítására került sor a miskolci Tourinform irodában.