Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Városgazda telephelyén már készülnek az új madárodúk. A tervek szerint pedig a társaság, a kezelésében lévő közterületeken, igyekszik majd olyan növényeket is telepíteni az odúk környezetébe, amelyek természetes táplálékot biztosíthatnak az énekesmadaraknak. 

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. tavaly júniusban indította el azt az örökbefogadási programot, amely során száz madárodút helyeztek ki városszerte.

A kezdeményezés célja, hogy az énekesmadarak könnyebben találhassanak búvó- és fészkelőhelyet, ugyanis a fokozódó erdőművelés, a veszélyes és korhadt fák eltávolítása, valamint a vizes és szántóföldi élőhelyek átalakulása miatt szűkült az életterük, egyes fajok egyedszáma csökkenésnek indult.

Nem titkolt cél az sem, hogy minél több énekesmadarat láthassunk és hallhassunk, támogatva a környezettudatos nevelést.

A program része, hogy az odúkat az arra jelentkező személyek vagy szervezetek örökbe fogadhatják, ezzel is segítve az állatvilág sokszínűségének megőrzését, az odúk karbantartását és újak kihelyezését. Az örökbefogadás menetéről, általános feltételeiről a mikolczoo.hu honlapon találtok részletes tájékoztatást.

A kihelyezett odúkat fényképpel és GPS koordinátákkal dokumentálják. A programot szakmailag a Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoportja segíti. Javaslatukra két típusú odú készült.

Minden odú a harkályok által vájt odúk mesterséges változata:

  • a kisebb méretűek az apró termetű cinkefajok (barátcinege, kék cinege) számára,
  • a nagyobb típusúak a széncinege, a nyaktekercs, a légykapó, a csúszka és a verébfélék egyedeinek készülnek.

Amellett, hogy a program idén folytatódik, a kihelyezett odúkat a fészkelési időszakon kívül eső hónapokban karbantartják és takarítják. Már megkezdődött a tavalyi évben kihelyezett madárodúk tisztítása, az odúkba talált fészkekről pedig feljegyzés készül.

Mindez illeszkedik ahhoz az elképzeléshez, hogy Miskolc madárbarát város legyen.

/Fotó: archív, Forrás: miho.hu/