Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Időszaki kiállításon nosztalgiázhatunk – muzeális értékű iskolagépek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Időszaki kiállítást rendez az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány az iskolagépek történetéről.

A "School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban" című kiállítás március 8-tól május 1-ig Túrkevén, majd május második felétől Budapesten lesz látható.

Az esemény a magyar középiskolai informatikaoktatás történetét mutatja be, fókuszálva az 1980-as évek első felére, amikor egy kormányzati program keretében számítógépekkel látták el az iskolákat. A kiállításon muzeális értékű számítógépek, kazetták, szoftverek, dokumentumok, valamint nagy informatikatanárokról is olvashatnak az érdeklődők. 

A kiállításon interaktív műtárgymásolatokkal, például a Homelab-2, az Aircomp-16 és a Mickey-80 ritka magyar számítógépek működő másolataival is találkozhatunk.

A kiállítást egy online tudásbázis is színesíti;a tárlaton elhelyezett QR-kódok segítségével konferenciaelőadások, tárgyleírások, életrajzok és érdekes videók lesznek elérhetők a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárából a témában.