Az elmúlt években több hőhullámmal, erdőtűzzel, árvízzel és hurrikánnal kellett szembenéznie az emberiségnek, így nem is csoda, hogy a Google adatai szerint 2020 októbere és 2021 októbere között 56%-kal többen kerestek rá a „klímaszorongás” kifejezésre, mint korábban. Ha neked sem idegen ez az érzés, akkor fogadd meg az alábbi tanácsokat!

Adományozz!

A vadon élő állatokkal foglalkozó szervezetek azon dolgoznak, hogy a lepusztult élőhelyek helyreállításával és a még érintetlen területek védelmével felszámolják a szennyezés hatásait. Ezeknek a csoportoknak gyakran nagy kihívást jelent az erőforrások előteremtése, ami mellett szembe kell nézniük az ipari érdekek és az éghajlatváltozás fenyegetésével is. Keress egy olyan szervezetet, ami valami olyan dologért küzd, ami fontos számodra (legyen az akár az elefántpopuláció, az esőerdők vagy a korallzátonyok), és adományozz nekik.

Az őslakos közösségek támogatása

Az őslakosok évszázadok, évezredek során dolgozták ki azokat a gyakorlatokat és rendszereket, amil segítik őket harmóniában élni a természettel, ehhez viszont támogatásra, pénzre és érdekképviseletre van szükségük. Nem véletlen, hogy a legtöbb épségben lévő természeti kincs az ő területeiken látható. Mi is segíthetünk nekik azzal, ha felszólalunk az érdekükben, és adományozunk a környezetvédelmi szervezeteiknek.

Csatlakozz egy környezetvédelmi szervezethez

Egyre több csoport alakul világ- és országszerte, amelyek próbálják megvédeni az élőhelyeket a szennyezéstől, az ipari tevékenységtől és az éghajlatváltozás hatásaitól. Ezek a csoportok fákat és virágokat ültetnek, tiltakozásokat és ismeretterjesztő műhelyeket szerveznek, és igyekeznek a politikusokat is arra motiválni, hogy támogassák a környezet védelmét. Ha víz közelében élünk, járjunk utána, hogy milyen helyi szervezetek tisztítják az adott folyót vagy tavat.

Csökkentsd ökológiai lábnyomod

Vannak olyan apró szokások a mindennapi életünkben, amelyek megváltoztatásával hatalmas lépéseket tehetünk az élhetőbb jövőért: a növényi alapú étrend, a tömegközlekedés, valamint az otthoni energiaellátás megújuló energiaforrásokra állítása jelentősen csökkentheti szénlábnyomunkat. Ültethetünk fákat, vásárolhatunk kevesebb ruhát és csökkenthetjük a hulladéktermelést is.

Beszélgess és sose szégyelld magad!

Bár az életmódunk megváltoztatása a bolygón és a klímaszorongásunkon is segíthet, nem kell szégyellnünk magunkat, amiért néha megbotlunk, és nem élünk tökéletesen környezettudatos életet, hiszen azok a rendszerek, amelyekben élünk, lényegében arra kényszerítenek bennünket, hogy ártsunk a bolygónak.