Így néznek ki Bud Spencer és Terence Hill forgatási helyszínei ma

0:00
/
Így néznek ki Bud Spencer és Terence Hill forgatási helyszínei ma

Valószínű sokan vagyunk, akik bármikor és bármelyik Bud Spencer vagy Terence Hill filmet szívesen újranézzük. Azokat is, amikor együtt szerepelnek és azokat is, amikor csak az egyiküket látjuk a vásznon. Az, hogy mennyore népszerűek ezek a mozik jól mutatja, hogy nincs olyan nap, hogy valamelyik magyar nyelvű csatornán ne menne belőlük egy-két alkotás. Mára a legtöbb filmjüknek elkészült a magyar szinkronja, vakószíná abban is sokan egyetértünk, hogy a filmek sikeréhez a nagyszerű szinkronhangok is hozzájárultak. Így születtek meg azok az idézetek is, amelyet sokat idézünk a mindennapokban is. Ilyenkor nyáron, kinek ne jutna eszébe, hogy Van vanília, karamell, tutti-frutti, rumos dió és kávé

Mert ugye a pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt.

Nem olyan régen fedeztem fel a facebookon a Tizenhatos Dokk oldalt. ITT hétről hétre olyan fotókat lehet látni, ami megmutatja a filmbeli jelenetet – és azt is, hogy ez hogy néz ki a napjainkban. Nem egyszer több, mint negyven év is eltelt a két kép között, így nyilván nem könnyű rábukkanni ezekre a helyekre. Mutatok párat belőle:

  

 

Kíváncsivá tett a dolog, hogyan lehet ezeket a helyeket megtalálni, így akadtam rá Molnár Lászlóra, aki kiegyenelsítette számomra a kérdőjeleket.

– Nyolc-tíz éve egy német nyelvű rajongói oldalon találtam beszámolókat, főként a Miami környéki helyszínekkel kapcsolatban, és ez nagyon megtetszett. Először én is azokat a helyeket kerestem meg, amiket ők már megtaláltak, de aztán kerestem újakat is. Van, ami 5 perc alatt megvan, van, ami évekig nincs.

– Néztem a honlapodat – ez a tizenhatosdokk.wordpress.com, ami INNEN is elérhető – ez alapján azt látom, hogy van, ahová Te el is utazol – és ebből következik, hogy van, amihez a térképet és a fotókat nézed.

– A tengerentúlon még nem jártam, ezt a google térképen kerestem meg. 2019-ben voltam Nápolyban, ott nagyon sok mindent megtaláltam, legalább ötven helyszínt, tavaly mentem volna Londonba, a Charleston című film miatt, de ez a pandémia miatt elmaradt. 

– Vannak emblematikus helyszínek, de hogyan lehet megtalálni a mezpt, ahol pl. az Ördög jobb és bal keze 2 című filmet forgattál?

– Nem minden helyszínt én találok meg, sok olasz rajongó foglalkozik ezzel, és néha a segítségüket is igénybe veszem. Van olyan ismerősöm is, aki a környéken él és beszélt ott élőkkel, akik ott voltak a forgatáson. Sajnos a forgatókönyvek nem elérhetőek, és egyre idősebbek azok, akik ott lehettek a forgatásokon.

– Van olyan jelenet, amit nagyon sokat kerestél és fontos volt számodra, hogy megtaláld?

– Az És megint dühbe jövünkben amikor Terence és Bud egymással beszél telefonon, azt nagyon sokáig kerestem és végül megtaláltam a kocsmát, ami már nem létezik, de amikor a google térképre rátettem a kis emberkét, akkor egyre több épület lett ismerős. A legnehezebb a Bűnvadűszokból az igazoltatás, vagyis a Brokkolis jelenet volt. Pásztáztam a Miami téképet felülről, és kerestem az utakat, aminek a végén tengerpart van. Évek munkája volt ez, mindig vissza-visszatértem, aztán sikerült végül megtalálni.

– A belső felvételeket mennyire lehet megtalálni?

– Sok minden nincs meg, hiszen stúdióban forgatták. De ha tudom, hogy az épület kívülről stimmel, akkor mindig megnézem a belső képeket is. Ha eladó az ingatlan, akkor mindig vannak belső képek is.

– A honlapodon vannak koordináták is, amiket megadtál, így bárki fel tudja keresni őket a Te keresésed alapján.

– Igen, úgy gondoltam, hogy azokat a helyszíneket, amiket én már személyesen bejártam, azokat szívesen megmutatom másoknak is. Az összes nápolyi helyszín adatait megadtam.

 

  

Molnár Lászlóval még hosszasan, sok mindenről beszélgettem, az interjú meghallgatható a Hagymásbab c. podcastban az Oxygen Music zenei csatornán.

Az Oxygen Music zenei csatornát pedig ingyenes applikációként mindenki a telefonjára tudja letölteni, jelenleg Android és iOS-es készülékeken elérhető. A csatornán 17 zenei kínálat, köztük az egyiken kizárólag Bud Spencer és Terence Hilll filmzenék szólnak! És a csatornák némelyikéhez tartozik podcast, ehhez a Hagymásbab, amelynek első részében a teljes interjú hallható – és persze jó sok zene azokból a filmekből, amiket sokan kívülről tudunk.